EU zabrinuta zbog jačanja saradnje Srbije i Rusije nakon potpisivanja sporazuma

Zastave EU
Izvor: RTK2

Evropska unija izrazila je zabrinutost zbog jačanja odnosa Srbije i Rusije, nakon što su ove dve zemlje potpisale sporazum o saradnji u oblasti spoljne politike, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Piter Stano rekao je da je ovaj sporazum došao u vreme kada Rusija nastavlja agresiju na Ukrajinu i svaki dan "krši međunarodno pravo, njene snage čine zločine nad civilima i u okupiranim delovima Ukrajine i organizuje nelegalne referendume".

"Ako u ovakvim okolnostima vidimo da ministar spoljnih poslova Srbije potpisuje sporazum, u kome pristaje da se konsultuje sa državom koja čini takva dela, onda je to znak da Srbija jača svoje odnose sa Rusijom. I ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost. Odnosi sa Rusijom u tome ne mogu biti kao da se ništa nije dogodilo. Mi ovo shvatamo veoma ozbiljno", rekao je Stano.

Prema njegovim rečima, Srbija se izjasnila da je njen strateški cilj integracija u evropski blok pa "ova odluka Srbije treba da znači i saradnju i usklađivanje sa EU u pitanjima spoljne politike".

"EU je bila potpuno jasna sa svim državama članicama i partnerima, uključujući i zemlju kandidata, Srbiju: odnosi sa Rusijom ne mogu biti uobičajeni u senci ničim izazvane i nerazumne invazije na Ukrajinu", rekao je Stano.

Stano je pozvao rukovodstvo Srbije da, u okviru procesa članstva u EU, obezbedi "jaču koherentnost između svojih spoljnopolitičkih inicijativa i podrške međunarodnim vrednostima i nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine unutar njenih granica".

Srbiju su zbog približavanja Ruskoj Federaciji kritikovali i drugi poslanici Evropskog parlamenta, među kojima Vladimir Bilčik, izvestilac za Srbiju u EP i Viola fon Kramon, izvestilac za Kosovo.