Euleks o Elezoviću: Nastavićemo da pratimo slučaj, ima pravo na adekvatnu medicinsku pomoć

Euleks
Izvor: Ekonomia Online

Euleks je u potpunosti posvećen podršci kosovskim institucijama u ispunjavanju njihovih obaveza iz oblasti ljudskih prava. Osobe lišene slobode imaju pravo da se prema njima postupa humano i da im se pruži adekvatna medicinska pomoć, navodi se u odgovoru ove misije na pitanje Kosovo onlajna da prokomentarišu pismo koje je Kancelarija za KiM uputila šefu Euleksa Đovaniju Pjetru Barbanu povodom lošeg zdravstvenog stanja, tretmana i položaja Ilije Elezovića.

Elezović, koji se skoro mesec dana nalazi u pritvoru pod optužbom za navodni ratni zločin, težak je onkološki bolesnik u poodmakloj fazi bolesti i u zatvoru nema uslova da dobije neophodnu terapiju i zdravstvenu negu, zbog čega je Kancelarija za KiM tražila i da mu se odobri mera kućnog pritvora do okončanja postupka.

U odgovoru Euleksa se ističe da su njegovi predstavnici 25. septembra posetiili I.E. (Iiju Elezovića) i da je Misija u kontaktu sa kosovskim Ombdusmanom kako bi im skrenula pažnju na ovaj slučaj, kao i da nastaviti detaljno da prate slučaj.

U daljem odgovoru Euleksa se navodi da "svako ko je optužen za krivično delo ima pravo na pravično suđenje".

"Sudski pritvor – kao mera za obezbeđivanje prisustva okrivljenog na suđenju – trebalo bi da se koristi kao poslednja mera. U obavljanju svojih aktivnosti nadgledanja, Euleks se pridržava principa nemešanja. Kosovski sudovi su u potpunosti odgovorni za odlučivanje o primeni mera bezbednosti i, čineći to, moraju da se pridržavaju važećeg kosovskog zakona i standarda ljudskih prava. U skladu sa onim što je prethodno navedeno, u skladu sa svojim mandatom, Euleks podržava napore Kosovske popravne službe da razvije profesionalni upravljački tim kroz praćenje, mentorstvo i savetovanje. Na taj način, Misija omogućava redovno i mobilno prisustvo popravnih eksperata Euleksa u svim popravnim ustanovama na Kosovu, pri čemu Euleks može posetiti odabrane pritvorenike kako bi nadgledao uslove njihovog pritvora", ističe se u odgovoru.