Evropska komisija poziva Kosovo da odmah ukine sva ograničenja na promet srpske robe

evropska komisija
Izvor: Tanjug

Evropska komisija je danas, u odgovoru na pismo koje je ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović uputio EK i evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju povodom blokade ulaska kamiona sa robom srpskog porekla na Kosovo, pozvala vlasti u Prištini da odmah ukinu tu odluku, prenosi RTV. 

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, u odgovoru Evropska komisija poziva Kosovo da odmah ukine sva ograničenja na promet srpske robe.

Momirović pisao je Oliveru Varheljiju i Evropskoj komisiji nakon odluke Prištine o potpunoj zabrani uvoza proizvoda srpskog porekla sredinom juna.

On je tada u pismu naveo da odluka prištinskih vlasti predstavlja otvoreno kršenje sporazuma CEFTA 2006 i principima slobodne trgovine, i dodao da ovakva odluka namerno izaziva neizbežnu humanitarnu krizu zbog činjenice da srpsko stanovništvo na Kosovu zavisi od osnovnih prehrambenih proizvoda koji se dostavljaju iz centralne Srbije.

U odgovoru, Varhelji je zahvalio Vladi Srbije na naporima koje ulaže u pravcu implementacije zajedničkog regionalnog tržišta i na posvećenom radu na realizaciji strateških ciljeva na putu Srbije ka EU.