Fajon: Slovenija će pomoći Kosovu, imamo zajedničku istoriju

Tanja Fajon
Izvor: Lajmi

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je sinoć da Slovenija podržava Kosovo za članstvo u Evropskoj uniji i Savetu Evrope, prenosi Reporteri.

Fajon je dodala da Slovenija i Kosovo imaju čvrste veze i zajedničku istoriju.

"Slovenija je mala zemlja, kao i Kosovo, imamo zajedničku istoriju sa Ksoovom, ali i sa regionom i možemo da pomognemo kako u oblasti bezbednosti, tako i u normalizaciji odnosa sa Srbijom, kao i u reformama pravosuđa" , rekla je Fajon na RTK.

Slovenačka šefica diplomatije, koja je juče u Prištini razgovarala sa kosovskim zvaničnicima, ocenila je da je vina liberalizacija za građane Kosova dobra vest.

"Poslednjih meseci idemo napred ka putovanju bez viza, što je veoma važno za mlade ljude sa Kosova", rekla je Fajon i dodala da je Slovenija od početka posvećena liberalizaciji viza za Kosovo i da se to očekuje najkasnije do 1. januara 2024.godine, ali i da  bi bila srećna da se to dogodi i ranije.

Fajon je istakla da Slovenija podržava proces ijaloga između Kosova i Srbije i da je važno je da se dve strane uključe u dijalog za normalizaciju odnosa.

"U aprilu nas očekuju i izbori u severnom delu koji moraju biti fer i slobodni... Na političarima Kosova i Srbije je da postignu kompromis i pronađu rešenje", rekla je Fajon.