Fetoši: Dogovor o tablicama rezultat ozbiljne taktičke greške Kosova

Arben Fetoši
Izvor: Teve 1

Univerzitetski profesor Arben Fetoši ocenio je da je dogovor između Beograda i Prištine o registarskim tablicama, koji je postignut u Briselu, rezultat ozbiljne taktičke greške Kosova, prenosi Teve 1.

"Deeskalacija situacije na severu je dobra vest, ali je dogovor koji su u Briselu postigla dva glavna pregovarača rezultat ozbiljne taktičke greške Kosova, zbog koje je ozbiljno nazadovanla naše pozicije u procesu dijaloga.To je otežalo poziciju Kosova u ovom procesu i najavilo veoma tešku i komplikovanu fazu dijaloga u smislu rešavanja opšteg okvira za konačni sporazum. Najpre ćemo se suočiti sa poteškoćama sa Zajednicom opština sa srpskom većinom i to će biti glavni izazov za Kurtija", kazao je Fetoši.

Fetoši smatra da je trebalo da kosovska vlada prihvati predlog SAD i odloži rok za registarske tablice.

"Sporazum koji je ozbiljno nazadovanje ne može se nazvati dostignućem. Kurti će pokušati da utilitarnim jezikom opravda ono što je uradio u Briselu. Da se poštovala američka preporuka o odlaganju roka za registarske tablice, verujte da bi nam kao državi bolje. Okvirni sporazum bi prošao u Beogradu i mi bismo tada su bili u prednosti", zaključio je Fetoši.