Filips: Ideja o promeni granice je mrtva

Dejvid Filips
Izvor: youtube printscreen

Profesor sa Univerziteta Kolumbija Dejvid Filips kaže da je ideja o promeni granice mrtva i da će u nastavku pregovora sa Srbijom Kosovo ići za sto sa platformom teritorijalnog integriteta. SAD moraju prilagoditi svoj odnos prema budućoj Vladi Kosova, u skladu sa voljom kosovskog naroda, kaže Filips za Glas Amerike.

“Definitivno treba nastaviti pregovore o normalizaciji. Svi podržavaju normalizaciju. Promena granica bila je ideja Hašima Tačija i Aleksandra Vučića. A sada ova ideja je istekla. Mrtva je i ne moramo više da se bavimo time. Moramo se fokusirati na pritisak Beograda da prizna Kosovo, normalizuje odnose, bavi se pitanjem nestalih osoba kako bi obe zemlje mogle da napreduju kao susedi unutar svojih granica, rame uz rame u miru i prosperitetu”, ističe Filips.

On navodi da Kosovo nije kolonija SAD i da ne prima naređenja od Vašingtona.

“Dani kada je američki ambasador u Prištini diktirao pravila za sve, su gotovi. Specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer, a sada specijalni izaslanik za dijalog između Kosova i Srbije, Ričard Grenel, trebalo bi da slede strategiju zasnovanu na stvarnosti. Oni neće donositi odluke u Vašingtonu i reći kosovskoj vladi ili Aljbinu Kurtiju šta da rade. Mora da postoji neki istinski dijalog”, smatra ovaj analitičar.

Navodi dalje da je Kosovo nezavisno i suvereno i da bi trebalo da shvatimo da je glasanje u nedelju bilo odbacivanje plana Hašima Tačija o podeli i odbacivanje njega lično.

“Kosovskim glasačima došla je duša do nosa sa njegovom vladavinom, koja je bila neefikasna i uglavnom korumpirana. Bili su protiv njegovih regionalnih odnosa i preterano prijateljskih veza sa Beogradom. Oni žele vladu koja će zastupati interese naroda Kosova, a ne interese Rusije ili Srbije. Vreme je da stvarnosti pogledamo u oči”, naglašava Filips.

Za Aljbina Kurtija koji je najozbiljniji kandidat za budućeg predsednika Vlade Kosova Filips kaže da je sve više zreliji i da će se i dalje menjati.

“On (Kurti) podržava dijalog sa Beogradom, međutim mi moramo biti jasni u vezi sa agendom. On je protiv podele ili promene granice. Tako da očekujem da će se američki zvaničnici prilagoditi stvarnosti. Aljbin Kurti će započeti napore na formiranju vlade. Trebaće da sarađuje sa drugim strankama i da se bavi odnosima Kosova i Srbije i sa kosovskim Srbima, sa Srpskom listom, kako bi smo konstruktivno radio na jačanju zajedničkog društva, multietničkog i demokratskog. Albin Kurti može biti dobar partner u tom pogledu: nekorišćen, bez tajnih pregovora, bez pozadine. To su želeli glasači, a mi u Sjedinjenim Državama moramo da priznamo”, navodi Filips.

Ovaj analitičar takse na srpsku robu vidi kao potpuno opravdane zbog, kako ocenjuje, agresivne akcije srpske vlade prema Kosovu.

“Postupci Srbije u Abu Dabiju prilikom glasanja za Interpol prisilili su Ramuša Haradinaja da uvede vanredne tarife. Njihovi napori da ubede druge zemlje da povuku priznanje dodatno pogoršavaju odnos. Takse postoje. Možda će biti ukinuta, ali one bi trebalo postepeno da se smanjuju u zavisnosti od ponašanja Srbije…Moramo da imamo jednak tretman. I Sjedinjene Države moraju igrati ulogu u garantovanju i poštovanju volje kosovskih glasača”, kaže Filips.