Filips: SAD treba da intervenišu u izboru novog predsednika Kosova, da partije ne idu na izbore

dejvid filips
Izvor: KoSSev

Direktor Programa za izgradnju mira i ljudska prava Univerziteta Kolumbija u Njujorku Dejvid Filips rekao je da politički lideri na Kosovu moraju da pronađu rešenje za predsednika bez izlaska na nove izbore, piše Bota Sot.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države treba da posreduju u dijalogu između kosovskih strana. Filips je pozvao političare da se usredsrede na nacionalni interes, a ne na lični.

"Ovo je trenutak kada je posvećenost SAD od suštinske važnosti. Američki specijalni izaslanik može pomoći dijalogu između stranaka i učiniti ih fokusiranima za nacionalni interes, a ne za uže lične interese“, rekao je američki stručnjak za Bota Sot.

Prema Filipsovim rečima, vanredni izbori na Kosovu preneće poruku nesigurnosti i nestabilnosti, koju Srbija može da iskoristi.

"Ako kosovski politički lideri ne mogu postići sporazum, verovatno će biti vanrednih izbora koji bi mogli dovesti do neizvesnosti i nestabilnosti, što će Srbija iskoristiti da opravda svoju opstrukciju", rekao je on.

Bota Sot podseća da Kosovo od 5. novembra vodi vršilac dužnosti predsednika Vjosa Osmani, nakon ostavke Hašima Tačija, koji je u pritvoru Specijalnog suda, gde se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.