Filips: Samo SAD mogu da izvrše pritisak na Srbiju oko Kosova, za Rusiju nema mesta u dijalogu

Dejvid  Fillips
Izvor: traboini

Direktor Instituta za ljudska prava i mir Univerziteta Kolumbija Dejvid Filips izjavio je da samo Sjedinjene Američke Države imaju moć da izvrše pritisak na Srbiju radi postizanja sporazuma sa Kosovom u daljem procesu dijaloga, prenosi Koha.

Filips je na okruglom stolu koji je organizovao Demokratski savez Kosova na temu "Jačanje suvereniteta i nezavisnosti Kosova" rekao da dogovori postignuti u Briselu nisu u potpunosti implementirani i postavio pitanje kredibiliteta EU u daljem vođenju dijaloga Beograda i Prištine.

"Bilo je mnogo rasprava u Briselu, postignuto je preko 30 sporazuma, a ti sporazumi nisu u potpunosti sprovedeni. Imam nekoliko pitanja o kredibilitetu Evropske unije. Ako EU namerava da pomogne Kosovu, šta se dogodilo sa liberalizacijom viza? Samo Sjedinjene Države imaju moć da se založe za sporazum i pošalju jasnu poruku Beogradu da je bilo dosta“, rekao je Filips.

Govoreći o mogućnosti uključivanja Rusije i Kine u proces dijaloga Beograda i Prištine, Filips kaže da za Rusiju nema mesta u dijalogu pošto ta država, kako navodi, ne poštuje mođunarodno pravo.

Filips isitiče i da u dijalogu treba otvoriti mnoga "emotivna pitanja“, pre svega ona koja se odnose na otkrivanje sudbine nestalih.

Miodrag iz Peći
11. Jun 2021.
Rusija je stalni član saveta bezbednosti UN.