Fon der Lajen: Ako Zapadni Balkan razvije zajedničko tržište BiH očekuje rast BDP-a od 10 odsto

Poseta evropskih zvaničnika Bosni i Hercegovini
Izvor: Kosovo Online

Nakon niz sastanaka održanih u Sarajevu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na konferenciji za novinare istakla da je Bosna i Hercegovina pokazala predanost na putu ka EU i ocenila da, ukoliko Zapadni Balkan razvije zajedničko tržište, može da očekuje rast BDP-a od 10 odsto.

Fon der Lajen se na konferenciji za novinare, na kojoj su govorili i premijer Holandije Mark Rute, premijer Hrvatske Andrej Plenković, kao i predsedavajuća Savetom ministara BiH Borjana Krišto, zahvalila političarima u BiH što su je opet ugostili u Sarajevu.

"Bili su dobri današnji sastanci s predstavnicima različitih nivoa vlasti. Pokazali ste predanost na putu ka EU. Videli smo neki napredak, pravu predanost sa usvojenim važnim zakonima. Pokazali ste da možete ako vaša zemlja nastupa kao jedno. Mnogo je u rukama BiH, da nastavi putem koji je izabrala i ništa je ne udalji s njega", poručila je Fon der Lajen.

"Potrebno nam je da vidimo usvajanje još nekih zakona. Intenzivno smo razgovorali i na temu "Plana rasta". Tu otvaramo vrata za sedam važnih sektora, da mogu da deluju na zajedničkom evropskom tržištu. One mogu doneti jednu milijardu evra BiH", istakla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare i navela da bi tada očekivani rast BDP-a u BiH bio 10 odsto.

Fon der Lajenova je rekla da je imala dobar sastanak s svim vlastima u BiH i zahvalila što se BiH u sto odstotnom obimu uskladila s spoljnom i bezbednosnom politikom EU, te da to pokazuje posvećenost evropskom putu.

Rekla je da je videla dio napretka, ali i posvećenost evropskim reformama i da je pokazala da BiH može postići rezultat, a što više bude bilo napretka, kako je rekla, biće lakše napisati izveštaj koji će pomoći da se ovaj napredak pretoči u napredak na evropskom putu BiH.

Istakla je da je „jedinstvena, ujedinjena i suverena BiH zajednički cilj svih“ i da je „važno da se BiH posveti evropskom putu, i ne dozvoli da je išta poremeti na tom putu“.

Rekla je da je potrebno usvojiti zakone o temeljima koji se tiču demokratije i ljudskih prava, a to se odnosi na sprečavanje pranja novca, sukoba interesa, ali i zakon o sudovima.

-Plan za rast je ponuda EU da se BiH integriše što pre u jedinstveno tržište, i time otvori vrata biznisu u BiH da dođe na evropsko jedinstveno tržište, a to mora biti propraćeno reformama koje doprinose ravnopravnoj utakmici na evropskom tržištu -  rekla je ona.

Za to je, kako je rekla, EU spremna da novčano pomogne, a da bi veliki korak prema napred bilo uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta.

Plenković je naveo da je Plan rasta ponuda EU i poziv BiH u jedinstveno tržište.

“Otvaramo vrata za sedam važnih sektora. Mladi imaju budućnost”, istakao je on.

Naveo je i da ni trenutak, ni sastav hrvatskog izaslanstva nije slučajan.

“Naša današnja poseta služi kao podsticaj da se preduzmu određeni napori kako bi BiH dala argumente EK da stvori preduslove da postignemo konzenzus među 27 država članica. Sada je trenutak, ovo je strateška poseta, da se napravi iskorak i u pogledu zakona o VSTV-u, sprečavanju pranja novca i drugih. To je cilj današnje posete”, dodao je Plenković.

Poručio je da je ovo zadnja godina rada ove EK.

“Ako se propusti mart izgubiće se cela godina. Tu nema dileme. Moja poruka je da se ova mogućnost itekako iskoristi, a Hrvatska će sa svoje strane iskreno i prijateljski podržati BiH”, zaključio je on.

Delimo istoriju koja je kreirala neraskidivu vezu, poručio je Rute novinarima u Sarajevu.

“Holandija oseća posebnu vezu s Zapadnim Balkanom, posebno ovom zemljom. Želimo da BiH zauzme svoje mesto u EU kao jedinstvena zemlja. Budite sigurni da BiH ne mora ovo raditi sama. Mi smo voljni pomoći. Činjenica da smo ovde danas dokazuje to”, kazao je Rute.

Krišto se zahvalila evropskim zvaničnicima na poseti i pomoći na EU putu.

“Kroz materijale Saveta ministara uputili smo 13 predloga zakona, šest ih je usvojeno na PS BiH, stupili su na snagu. Radimo na izradi drugih zakonskih predloga i akata. Da bi implementirali EU plan rasta imali smo obaveze da usvojimo program reformi, dostavimo ga EK i imenujemo tim. To smo učinili. Trebamo odgovorono nastaviti na implementaciji paketa rasta”, navela je Krišto.

Navela je da je na današnjem sastanku informisala kolege iz EU šta je BiH uradila protekle godinu na tom putu.

"Imali smo 59 sednica Saveta ministara. Želim se zahvaliti i na sastanku političkih lidera protekle sedmice, na kojima su dogovoreni pravci delovanja u narednom periodu. Od 13 predloga zakona, njih šest je usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH - navela je Krišto.

Ova poseta Sarajevu dolazi manje od dva meseca pre odlučivanja o statusu Bosne i Hercegovine kada je u pitanju njeno članstvo u EU. Krišto je navela  da joj sve ovo daje snagu i optimizam da će BiH u martu dobiti početak pregovora sa EU.

“Uverena sam da put ka EU nije lak, ali doći ćemo”, zaključila je Krišto.