Fon der Lajen: Prozor mogućnosti otvoren za Zapadni Balkana, regionu šest milijardi evra pomoći

Ursula fon der Lajen
Izvor: Kosovo online

Predsednica Evropske komisije rekla je danas u Skoplju, gde je započela svoju četvorodnevnu posetu regionu, da EU teži proširenju, te da zemlje Zapadnog Balkana treba da iskoristi "prozor mogućnosti" koji im je otvoren.

Ona je istakla da proces proširenja nije ni malo jednostavan i da i EU i zemlje regiona treba da se prilagode, primećujući da su stvari krenule u dobrom smeru.

"Stvari se menjaju na bolje, jer sada je ključni momenat želimo da se Zapadni Balkan pridruži EU i zato i vi i mi moramo da budemo spremni. Sada je dobro jer su otpočele konkretni razgovori unutar EU šta treba da uradimo da bismo bili spremni, koja su otvorena pitanja, kakve odgovore možemo da damo", navela je Fon der Lajen.

"Evropska unija planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra. Severna Makedonija, Albanija, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina treba da iskoriste ovu priliku za proširenje EU i da rade da usklade svoje standarde sa standardima evropskog bloka", rekla je Fon der Lajen u Skoplju.

Ona je ohrabrila sve zemlje regiona da krenu put pridruživanja EU i istakla da će se u ovom mandatu EU stvari konkretno promeniti.

"Prozor mogućnosti otvoren je za Zapadni Balkan", poručila je predsednica Evropske komisije.

Dodala je i da zemlje regiona ne treba da čekaju poslednje rokove i "poslednji dan", već da mogu da budu brže u procesu evrointegracija i priprema za članstvo.

Fon der Lajen danas treba da iz Skoplja stigne u Prištinu, u okviru četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu.

Planirano je da se Fon der Lajen tokom boravka u Prištini sastane i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem.

Ona će u sutra boraviti u Podgorici, gde će razgovarati sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Tokom posete Beogradu, gde bi trebalo da doputuje u utorak popodne, Fon der Lajen će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. 

U sredu će u Sarajevu razgovarati sa članovima Predsedništva BiH i predsednicom Saveta ministara Borjanom Krištom.