Fon der Lajen: Sprovesti Ohridski sporazum, neophodno formirati i ZSO

Ursula fon der Lajen
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, pojašnjavajući svoju izjavu iz Prištine da se očekuje da Srbija isporuči de fakto priznanje, kazala je da se radi o sprovođenju Ohridskog sporazuma.

Fon der Lajen je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, navela da Ohridski sporazum predviđa određene korake što je i priznanje nekih dokumenata sa Kosova.

"Radi se o sprovođenju Ohridskog sporazuma koji predviđa različite korake, priznanje određenih dokumenata. Takođe, neophodno je da se formira ZSO što treba da realizuje Kosovo i to će utrti put za normalizaciju odnosa, što je neohodan preduslov za evropski put", kazala je Fon der Lajen odgovarajući na pitanje šta podrazumeva defakto priznanje ukoliko postoji pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Dijalog jedini put ka napretku

Fon der Lajen izjavila je  da je dijalog uz posredovanje EU jedini put ka napretku u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova i istakla da Priština treba da sprovede Nacrt Zajednice srpskih opština, a Srbija pristupi implementaciji postojećih sporazuma.

Ona je napomenula da je od ključnog značaja za normalizaciju odnosa dve strane da se rasvetli slučaj sukoba u Banjskoj i da se odgovorni privedu pravdi.

„Normalizacija između Srbije i Kosova je od presudnog značaja za rešavanje tenzija. Napad u Banjskoj 24. septembra  je neprihvatljiv. Počinioci moraju da snose odgovornost“, poručila je Fon der Lajen.

Ona je naglasila da je normalizacija odnosa između dve strane važna i za napredak Beograda i Prištine na putu ka EU.

„U tom smislu važno je da Kosovo sprovede statut ZSO, a Srbija sprovede implementaciju postojećih sporazuma. Dijalog uz posredovanje EU je put ka smirivanju tenzija i normalizaciji odnosa, kao i članstvu u EU“, istakla je ona.

Ona je istakla da je proširenje, kada se uzmu u obzir svi sukobi u svetu i geopolitička situacija, na vrhu agende EU.

"Ovo je vreme globalnih turbulencija, te moramo da ojačamo jedinstvo i bezbednost našeg kontinenta, a proširenje je način da se to postigne. Mi želimo Srbiju da se pridruži našoj Uniji, ova ponuda se bazira na poverenju, reciprocitetu i na partnerstvu. To je obećanje mira i prosperiteta i takođe jedinstvena prilika upravo sada kojoj niko drugi ne može da parira. Ja se zaista nadam i ubeđena sam da ćete iskoristiti ovaj trenutak", rekla je Fon der Lajen.

Srbija je, ističe, već jedna od najnaprednijih zemalja na putu ka članstvu u EU zahvaljujući dobrom napretku postignutim u prošlosti.

Ona je navela da su u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan od 30 milijardi evra realizovani projekti kao što su vetro park u Kostolcu i gasni interkonektor između Srbije i Bugarske.

"Prošle godine smo imali ozbiljnu energetsku krizu, ali radeći zajedno na pomnogli smo da se prevaziđe kriza. Kroz vreme pokazaće se da zajedno možemo da prevaziđemo sve teškoće", poručila je fon der Lajen.

Ona je navela da EU ima plan u četiri koraka za zemlje regiona. Prvi je, kako kaže, da se otvori tržište EU kompanijama sa Zapadnog Balkana, drugi da zemlje regiona otvore privrede svojim susedima kako bi se uspostavilo zajedničko tržište Zapadnog Balkana.

 Četvrti korak, naglasila je, je sprovođenje reformi, koje vode ka četvrtok koraku, a to su investicije.
Poručila je da je u okviru plana rasta predviđeno šest milijardi evra za Zapadni Balkan.

„Plan rasta će pošpešiti privrede zemalja Zapadnog Balkana i omogućiti nova radna mesta i ubrzati pridruživanje“, zaključila je Fon der Lajen.

Ona je, govoreći o planu proširenja EU do 2030, istakla da se proces pristupanja zasniva na zaslugama.
Zato, kako kaže postoje rokovi – „ako postignete rezultat idete napred“.

„Rat u Ukrajini doveo do turbulencija, EU na vrhu svoje agende ima temu proširenje i zemlje kandidati moraju da budu spremne za proširenju, zato je važno iskoristiiti zamah koji imamo. Iskoristimo ovaj trenutak kako bismo imali napredak. Moramo da uradimo domaći i mi i vi, hajde da to učinimo“, poručila je Fon der Lajen.