Fon der Lajen u poseti Zapadnom Balkanu od 28. do 30. septembra

Fon der Lajen.jpeg
Izvor: Koha ditore

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, boraviće od 28. do 30. septembra u poseti Zapadnom Balkanu tokom koje će obići svih šest zabadnobalkanskih partnera, poručeno je iz Evropske komisije.

Nedavno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Fon der Lajen uskoro dolazi u Beograd.  

U Evropskoj komisiji kažu da su plan i program posete predsednice EK još u pripremi, ali naglašavaju da njen dolazak na Balkan prethodi samitu EU-Zapadni Balkan koji će se 6. oktobra odrzati u Sloveniji.

"Samit će biti prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegove dalje integracije već i da se obezbedi dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana koji je u samoj srži angažmana EU sa regionom", poručuju iz Brisela.

U oktobru se takođe očekuje da Evropska komisija izađe sa godišnjim izveštajem o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu evrointegracija.

Na godišnjoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta Fon der Lajen je rekla da su investicije na Zapadnom Balkanu ulaganja u budućnost EU, prenela je Koha.

Fon der Lajen je rekla da EU sprovodi posebne investicione planove u zemljama regiona i dodala da je EU preduzela mere od početka pandemije koronavirusa, navodeći pomoć u vakcinama za druge zemlje.

Ona se osvrnula i na krizu u Avganistanu, obećavajući da će se povećati humanitarna pomoć EU građanima ove zemlje, koja je prošlog meseca potpala pod kontrolu talibanskih militanata.

Ja
15. Septembar 2021.
To je dobro sto pomazete tom regionu balkana da mogu imati buducnost i mesto u EU treba da budu zahvalni sto imaju pomoc !!!