Fon der Lajen: Zabrinuta sam zbog krize između Kosova i Srbije, važno da stvari ne eskaliraju

Ursula fon der Lajen
Izvor: RTK2

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Skoplju izrazila je zabrinutost zbog situacije na severu Kosovu, prenosi RTK2.

"Zabrinuta sam zbog trenutne krize između Kosova i Srbije. Sada je važno da stvari ne eskaliraju i da strane sednu za pregovarački sto. EU ima dugu istoriju i gradi se na dijalogu i bliskoj ekonomskoj saradnji. Kada smo počeli pre 70 godina i nakon užasnog dela naše istorije u Drugom svetskom ratu, bilo je potrebno mnogo dijaloga i saradnje da bi rane zacelile da bismo izgradili prijateljstvo, a na osnovu vere došlo je do pomirenja. Potreban je okrugli sto da bi se razgovaralo o problemima", rekla je Ursula fon der Lajen nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

Ona je pozdravila izjavu makedonskog premijera, koji je rekao da bi dijalog mogao biti od koristi za budućnost naroda.

"Ostajem snažan pristalica dijaloga. Lideri treba da sednu za sto i razgovaraju o rešavanju problema. Uveren sam da treba da iskoristimo sve mogućnosti za razgovore, partnerstvo, bilateralnu saradnju. Drago mi je što će predsednica Komisije imati fokus svoje agende za Zapadni Balkan", naveo je Zaev.

Predsednica Evropske komisije, takođe u Skoplju, ponovila je svoju podršku početku pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"U potpunosti podržavam otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je pre moguće. Želim da počnu što pre, do kraja godine. Pozivam vas: Ne gubite veru. Učinili ste i postigli mnogo, učinimo još jedan korak napred. Imate mnogo prijatelja i podršku u Evropskoj komisiji", rekla je fon der Lajen.

Rados
28. Septembar 2021.
Nemoj bre mnogo si se zabrinula sigurno nemozes da spavas od brige.Jer vi ste svi umesani u ovo Nemci Britanci Amerikanci.Zakuvate sve i onda hop problem veliki i nemozete da ga resite evo prodjose 10 god od 2011 god kako se resava i opet sve je na 0 poziciju.Mnogo ste zabrinuti da ste zabrinuti vi bi nesto resili di sada.Samo reagujete kada se desi skandal kao sada.
Ja
28. Septembar 2021.
Svi smo za mir i stabilnost sta je to tako ruzno zar je mir tako ruzno !!!