Fon Kramon: Dijalog Kosova i Srbije trebalo bi da traje još dve godine

Fon Kramon
Izvor: printskrin

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon rekla je da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da traje još najviše dve godine, prenosi Koha.

Ona je nakon usvajanja rezolucije o Kosovu razgovarala sa medijima i rekla da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak treba da završi ovaj proces u okviru svog mandata.

"Kraj mandata Miroslava Lajčaka (april 2024.) kao specijalnog izaslanika EU za dijalog između Kosova i Srbije može biti i kraj dijaloga, koji naravno mora biti zasnovan na međusobnom priznavanju, što neće olakšati život, ali ja sam veoma optimistična u vezi sa tim", rekla je Fon Kramon.

Ona se obratila medijima zajedno sa Vladimirom Bilčikom, izvestiocem EP za Srbiju, nakon plenarne sednice Evropskog parlamenta na kojoj su usvojene rezolucije EP o Srbiji i Kosovu.

Fon Kramon je objasnila detalje svog izveštaja o Kosovu, na osnovu kojeg je i sastavljena rezolucija.

“Izveštaj o Kosovu naglašava potrebu normalizacije odnosa sa Srbijom, zasnovanih na međusobnom priznanju, što je preduslov za nastavak puta obje strane ka članstvu u EU. Trenutno dijalog nije na dnevnom redu Beograda, već zvanične Prištine, i to je kritikovano od strane mnogih evroposlanika, kao i u našem izveštaju”, rekla je Fon Kramonova.

Ona je dodala da postoje pitanja koja su u poslednje vreme počela da se rešavaju, kao što su sporazum o nestalim osobama i sporazum o energetici. Ti sporazumi predstavljaju korake unapred, ali, kako kaže, nedovoljne.

"Odnosi se moraju unaprediti, ne samo na političkom nivou već i kada su u pitanju životi građana", rekla je ona i dodala da je integracija kosovskih Srba važna.

Fon Kramon je istakla da postoje velika očekivanja od sastanka koji bi Lajčak trebalo da vodi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

"Nadamo se da će biti održan sastanak na najvišem političkom nivou na kojem će biti rešena neka hitna pitanja, kao što je pitanje registarskih oznaka automobila", rekla je ona i dodala da Lajčak ima punu podršku EP u radu na ovim pitanja..