Fon Kramon o izjavi Kurtija: Nema povoda za sukobe na severu Kosova

Viola Fon Kramon
Izvor: Kosovo Online

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon održala je danas u Južnoj Mitrovici konferenciju za novinare na kojoj je navela da ne vidi nikakve paralele između situacije u Ukrajini i na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje novinara našeg portala koliko je bitno uputiti poziv da se zvaničnici uzdrže od zapaljive retorike s obzirom na "česte izjave zvaničnika Prištine da su mogući sukobi na severu Kosova, dok se sa druge strane iz Beograda govori o neophodnosti održavanja mira, Fon Kramon kaže da je zajednička odgovornost da situacija ostane mirna.

“Mi nismo primetili da postoje indikacije da ima provokacija od jednog ili drugog suseda. Nemamo činjenica koje ukazuju na to. Ne bismo da zamišljamo da stvari mogu da idu tim tokom, nadam da ćemo se pridržavati nekih činjenica, a činjenice pokazuju da ne postoje provokacije i mislim da svi radimo na smirivanju situacije i ne bi trebalo da se zloupotrebljavaju neke reči, jer neke stvari su nezamislive za neke ljude, a ja ne vidim nikakve paralele između stanja u Ukrajini sa ovim stanjem ovde”, istakla je Fon Kramon.

U interesu EU da se nađe dobro rešenje oko izbora 

Tokom konferencije za novinare bilo je i pitanja o tome da li će se srpski izbori održati na Kosovu, a Fon Kramon je rekla da nije na njoj da komentariše situaciju oko izbora, ali je istakla da je u interesu Evropske unije da se nađe dobro rešenje.

“Naravno da bismo voleli da ljudi imaju priliku da glasaju, ali o tehničkim stvarima i detaljima nije na nama da dajemo komentare”, rekla je Fon Kramon.

Što se tiče ispisivanja grafita OVK u Suvom Dolu, Fon Kramon kaže da za taj događaj nije čula, ali da postoje mnoge lažne informacije.

“Kada se govori o napadima sa jedne ili sa druge strane, imali smo mnogo lažnih informacija i dezinformacija, ja nisam čula za ovaj događaj koji ste vi pomenuli i teško mi je da dam komentar povodom toga. Ponekad se ovakvi slučajevi instrumentalizuju za kontrareakcije. Ne verujem da je to dobro i moje mišljenje je da treba da uđemo u dubinu ovog slučaja kako bi mogli dali komentar, ali ja za sada nisam čula ništa o tome”, kazala je Fon Kramon.

Na samom kraju koferencije izaslanica EP za Kosovo pozvala je i novinare da odgovorno rade svoj posao.

“Vi kao predstavnici medija imate veliku odgovornost da se ne podižu tenzije. Mediji su ključni u komuniciranju i nadam se da smo svi istog interesa i da ćemo ljude informisati na pravi način. Da ne izvlačimo reči iz konteksta i nadam se da ćemo Kosovo u budućnosti videti u Evropskoj uniji”, zaključila je svoje obraćanje Fon Kramon.