Fon Kramon: Prijem Kosova u Savet Evrope zavisiće od vraćanja zemljišta Visokim Dečanima

Fon Kramon i Bisljimi
Izvor: tviter

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon smatra da će prijem Kosova u Savet Evrope biti uslovljen vraćanjem zemljišta manastiru Visoki Dečani i naglašava da ne podržava "Otvoreni Balkan" koji bi, kako navodi, Srbiji dao ekonomsku hegemoniju, prenosi Koha.

Ona je izrazila razočarenje prijavom Kosova u Savet Evrope navodeći je to pitanje trebalo razmotriti ranije i učiniti više da se postigne prihvatanje. 

Prema njenim rečima, prijem Kosova u SE će biti uslovljen poštovanjem odluka Ustavnog suda o raznim pitanjima, uključujući i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani.

"Ako se hvalite vladavinom prava i kažete da je to prioritet, a ne poštujete jednu od najvažnijih odluka Ustavnog suda. Šta mislite: kako će to oceniti države članice Saveta Evrope?”, upitala je Fon Kramon.

Iako Vlada Kosova tvrdi da je odluka o dodeli zemljišta doneta u vreme Miloševića 1997. godine, Fon Kramon kaže da oni uvek pronalaze izgovore za to i da će ovo pitanje biti prvo postavljeno nakon prijave Kosova za prijem u Savet Evrope.  

“Vlada Kosova je sa ovim argumentom došla veoma kasno. Kada sam pre tri godine došla na mesto izvestioca EU za Kosovo, to nije bilo pitanje. Ali koliko god da je međunarodna zajednica izvršila pritisak na sprovođenje ove odluke, vlada je tražila načine da izbegne sprovođenje i ovo nije profesionalni način da se pozabavi ovim pitanjem”, rekla je ona.

Na pitanje  da li misli da će ovo pitanje, zajedno sa forimiranjem Zajednice srpskih opština, biti uslov za evropski put Kosova, Fon Kramon kaže da Vlada Kosova rešava stvari na teži način i da je prijava za SE došla prekasno.

“Apsolutno je nerealno očekivati da će to pitanje biti stavljeno na dnevni red ove godine i sada Srbija ima godinu dana da lobira protiv članstva Kosova u Savetu Evrope”, rekla je ona i dodala da smatra da to nije mudro i da ih je ona savetovala da to ne rade.

“Oni su to uradili bez obzira šta sam ja rekla. U redu, sačekajmo i vidimo posledice”, dodala je.

Istakla je da se zbog ovakve odluke vlade Kosova oseća razočarano.

“Ne možete to učiniti. Žao mi je. Morate pripremiti teren za takve stvari. Morate otvoriti put za takve stvari. Ne možete samo da ustanete: „Zdravo, sledeće godine, mi smo novi član. Postoje različiti interesi i mnogo je zemalja koje nisu za Kosovo. Bilo bi lakše kada bismo zajedno lobirali za ovu aplikaciju “, kaže Fon Kramon.

Dodaje da i pored velikog broja zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova potrebna je odobrenje Parlamentarne skupštine SE.

“Postoje zemlje koje imaju delegacije krajnje desnice ili krajnje levice. Oni neće glasati za. Dakle, moramo da prebrojimo svaki glas. A za to nam je potrebna velika priprema. Dakle, za mene, ako sam savetnik Vlade Kosova, rekla bih: Molim vas, dajte da gradimo saveze, dajte da imamo partnere, prijatelje, pa da vidimo ko je na vašoj strani, pa onda podnesite aplikaciju a ne i obrnuto”, rekla je ona.

Fon Kramonova smatra da je inicijativa "Otvoreni Balkan" opasna jer predstavlja pokušaj da se uspostavi paralelna struktura za regionalnu saradnju koja nije uključena i nije zasnovana na normama ili standardima Evropske unije.

"Ako ne postoje standardi EU, ali u širem smislu, želite da dovedete i pozovete ove zemlje u Evropsku uniju, onda morate da se pridržavate pravih standarda, morate da se pridržavate vrednosti. I odgovarajućih stopa prilikom instaliranja novog sistema. Zbog toga sam mnogo više za Berlinski proces“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, "Otvoreni Balkan” deluje kao konkurencija Berlinskom procesu, ali kaže da je potreban novi samit ili nova inicijativa koja proističe iz Berlinskog procesa, koje dokazuju da je ovaj proces vredan truda.

Ona je priznala da se slaže sa argumentima Vlade Kosova, koja navodi da je posvećena Berlinskom procesu i da ne podržava "Otvoreni Balkan" koji bi Srbiji dao ekonomsku hegemoniju.

„Ne samo Srbije, već i drugim prestonicama, kao što sam rekla, ali naravno ne na ravnopravnom nivou i mislim da je krajnje žalosno ako govorimo o ukupnoj integraciji regiona“, rekla je.