Fondacija “Fridrih Ebert” u svom nacrtu Statuta promenila ime Zajednice srpskih opština

Fridrih Ebert nacrt ZSO
Izvor: Reporteri

Nemačka Fondacija Fridrih Ebert (FES) najavila je da će u ponedeljak, 30. januara, objaviti nacrt statuta Zajednice srpskih opština, kojoj su, preformulisali i naziv u „Zajednica opština u Republici Kosovo u kojima je zajednica kosovskih Srba većina“, preneo je Reporteri.

U zvaničnom pozivu na događaj, navodi se da je reč o prezentaciji statuta „Asocijacije opština u Republici Kosovo u kojoj je zajednica kosovskih Srba većina“, koji je, kako se dodaje, izrađen u partnerstvu sa Evropskim institutom za mir.

U saopštenju FES se podseća da su prošle godine udružili snage sa Evropskim institutom za mir i organizovali seriju radionica “o nerešenim pitanjima između Kosova i Srbije", kroz koje su razgovarali i bavili se najhitnijim pitanjima i izazovima u vezi sa implementacijom prvog sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji je prethodio izradi statuta.

Dodaju da je proces izrade statuta uključio konsultacije sa stručnjacima, akademicima i profesionalcima, koji rade ili učestvuju u Briselskom dijalogu.

"Zato, u visoko politički instrumentalizovanom okruženju, objavljivanje naše verzije nacrta treba posmatrati više kao polaznu tačku za doprinos zasnovan na dokazima”, navodi se u saopštenju FES.

Dodaje se da žele da podstaknu javnu raspravu i ponude preporuke o formiranju ZSO.

“Naš rad je bio vođen samo motivacijom da doprinesemo početku značajne javne rasprave i da ponudimo naše preporuke formirane kroz relevantnu domaću i međunarodnu ekspertizu, kao što smo to radili u prošlosti o različitim političkim i društveno-ekonomskim pitanjima“, navodi se u saopštenju FES.