Forum u Davosu – učestvuju Vučić i Kurti, Lajčak najavio odvojene susrete

Davos
Izvor: Fejsbuk

U švajcarskom turističkom centru Davos danas počinje 54. godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma, kojem će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučič i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Skup, na temu "Obnova poverenja", do 19. januara okupiće više od 100 predstavnika država i vlada, kao i velikih međunarodnih organizacija i 1.000 partnerskih kompanija, te lidere civilnog društva, stručnjake, mlade, društvene preduzetnike i medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljen je među najznačajnijim liderima država i vlada koji će učestvovati na Forumu, dok je kosovski premijer Aljbin Kurti ponovo u najavi organizatora označen sa fusnotom.

Pored njegovog imena, kao premijera Kosova, stoji zvezdica, dok se u fusnoti nalazi objašnjenje da "to određivanje ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 (1999) Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova".

Među učesnicima Foruma biće i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji će na marginama skupa održati odvojene sastanke sa Kurtijem i Vučićem. 

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je sumirajući utiske iz prethodnog perioda pozdravio pozitivne pomake u dijalogu između Beograda i Prištine i najavio dinamičnu sedmicu u Davosu, gde će se sastati sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem.

On je otkrio i deo dnevnog reda Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj, koji okuplja lidere, diplomate i poslovne ličnosti, na kome će učestvovati i kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Završavam svoje pripreme za sledeću dinamičnu sedmicu, tokom koje ću biti u Davosu, gde ću prisustvovati 54. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma. Učestvovaću u nekoliko panel diskusija i imati brojne bilateralne sastanke”, zaključio je Lajčak.

Forum će ove godine okupiti više od 60 šefova država i vlada -premijera Kine, predsednika Francuske, predsednicu Evropske komisije, predsednika Argentine, Kolumbije, predsednicu Švajcarske, premijera Koreje, Španije, Belgije, Grčke, Iraka, Irske, Jordana, Katara, Holandije, predsednika Kenije, Nigerije, Poljske, Izraela, a među njima najavljen je i predsednik Srbije.

U Davos će doći i američki državni sekretar Entoni Blinken, kao i savetnik savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, te predstavnici Senata i Predstavničkog doma. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski učestvovaće putem video-veze.

Među učesnicima skupa su i i generalni sekretar Natoa Jens Stoltenberg, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni sekretar UN Antonio Gutereš i drugi.

Prošle godine u Davosu, svima je na usnama bila reč "polikriza", dok su lideri razmatrali povezane krize tog trenutka, a ključno pitanje za lidere u Davosu ovog puta je – da li će 2024. biti period "permakrize" ili godina biti vreme za rešenje, otpornost i oporavak?

Neke od tema su "Postizanje bezbednosti i saradnje u podeljenom svetu", "Stvaranje rasta i radnih mesta za novu eru", "Veštačka inteligencija kao pokretačka snaga za privredu i društvo" i "Dugoročna strategija za klimu, prirodu i energiju"…