Francuska: Beograd i Priština da preduzmu neophodne mere za smanjenje tenzija

francuska
Izvor: Gazeta Express

Ministarstvo spoljnih posova Francuske izrazilo je solidarnost sa vojnicima Misije Kfor koji su juče povređeni u Zvečanu i pozvalo strane, posebno Vladu Kosova, da preduzmu mere za smirivanje tenzija.

"Francuska izražava punu solidarnost sa vojnicima Misije Kfor, čijih je nekoliko pripadnika povređeno danas tokom sukoba na severu Kosova kada su intervenisali, u obavljanju svoje misije, između srpskih demonstranata i kosovskih policijskih snaga", navode iz francuskog ministarstva na Tviteru.

Francusko ministarstvo pozvalo je Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto, i u okviru dijaloga pronađu rešenje.

"Najoštrije osuđujemo nasilje i pozivamo strane, posebno Vladu Kosova, da odmah preduzmu neophodne mere za smanjenje tenzija. Više nego ikada je potrebno da Priština i Beograd pokažu odgovornost vraćanjem za pregovarački sto sa stavom kompromisa u službi mira i prosperiteta građana Srbije i Kosova", dodaju iz ministarstva Francuske.

Poručuju da se regionalna stabilnost ne može tolerisati u kritičnom međunarodnom kontekstu, te da je ovo pitanje evropske bezbednosti.