Francuska: Kosovo se ne tretira drugačije od drugih zemalja po pitanju vizne liberalizacije

Kosovo - Francuska
Izvor: Facebook

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se Kosovo, što se tiče pitanja vizne liberalizacije, ne tretira drugačije od drugih zemalja kojima je nedavno omogućena vizna liberalizacija, prenosi Gazeta ekspres.

"Kosovo se ne tretira drugačije od drugih zemalja koje su nedavno imale koristi od vizne liberalizacije. U Briselu se nastavljaju razgovori", rekao je izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Takođe, ovaj izvor naglašava da je u zajedničkoj izjavi sa Nemačkom i Poljskom data podrška i prepoznat napor Kosova po pitanju vizne liberalizacije.

"Ministri za evropska pitanja Francuske, Nemačke i Poljske (Vajmarski trougao) su u septembru pozvali na napredak u vezi sa liberalizacijom viza za Kosovo. Ovaj stav podrške predstavlja priznanje napora koje je Kosovo uložilo. Takođe naglašava posvećenost Francuske Zapadnom Balkanu u uspešnim naporima da se postigne sporazum između Bugarske i Severne Makedonije ili, još nedavno, u reafirmaciji na najvišem političkom nivou podrške njene aktivne uloge za dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje EU", rekao je ovaj izvor.

Posle poslednjeg sastanka Radne grupe za vize, u medijima su se pojavili izveštaji da Francuska, uz podršku nekoliko drugih zemalja, ukidanje viza za Kosovo uslovljava početkom primene ETIAS sistema, za koji je Evropska komisija navela da bi trebalo da bude operativan u novembru 2023. godine.