Francuska preuzela šestomesečno predsedavanje EU, fokus i na Zapadnom Balkanu

Francuska Ajlfelov toranj
Izvor: antena m

Francuska je danas od Slovenije preuzela šestomeečno predsedavanje EU, a zvanični Pariz najavio je da će u fokus svog predsedavanja staviti pitanja suvereniteta i izgradnje novog modela privrednog rasta, a kao regione od posebnog strateškog značaja izdvaja Zapadni Balkan, Afriku i Indo Pacifik, prenosi Tanjug.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, u svom govoru povodom nastupajućeg francuskog predsedavanja Savetom EU u prvoj polovini 2022. godine, najavio je politiku "ponovnog angažovanja i investicija" EU na Zapadnom Balkanu i ocenio da je politički i ekonomski rad na regionu "rad na suverenosti" cele Evrope.

"Zapadni Balkan je više od susedstva. Balkan je srce Evrope", poručio je Makron.

On je, predstavljajući prioritete francuskog predsedavanja EU, konstatovao da je Zapadni Balkan danas ponovo ispunjen tenzijama.

Ukazao je da EU ima "posebnu odgovornost" kada je ovaj region u pitanju i upozorio i da se za 50 godina neće moći govoriti o "Evropi mira" ukoliko se Zapadni Balkan "ostavi u situaciji u kojoj je sad".

Francuske diplomate u Briselu ocenjuju da je Makron "posebno motivisan" i da će uložiti "svoj politički kapital u rešavanje blokada na Zapadnom Balkanu".

Kao jedan od ključnih problema u regionu Pariz vidi trenutnu blokadu dijaloga Beograda i Prištine i najavljuje da će sa novom vladom u Berlinu nastaviti proces koji su u cilju olakšavanja dijaloga počeli predesednik Makron i bivša nemačka kancelarka Merkel.

"Situacija u dijalogu je komplikovana i zahtevaće mnogo diplomatskog angažmana", ocenjuju u francuskim diplomatskim krugovima.

Pored dijaloga Beograda i Prištine, u planovima francuskog predsedavanja Savetom EU, navodi se da će se raditi na rešavanju problema na liniji Sofija-Skoplje, kao i na rešavanju unutrašnjih problema u BiH koji, prema oceni Pariza, vode ka destabilizaciji celog regiona.

U tom cilju, tokom francuskog predsedavanja najavljuje se da će u maju biti organizovana i konfrencija o Zapadnom Balkanu.

"To neće biti redovni samit EU Zapadni Balkan, već konfrencija na kojoj ćemo se baviti specifičnim problemima regiona", najavljuju francuski diplomatski izvori.

Za zvanični Pariz rešavanje evropske i ekonomske perspektive Zapadnog Balkna predstavlja borbu za veći suverenitet same Evrope i najavljuje da će upravo ”program za suverenu Evropu” biti ubrzan tokom francuskog predsedavanja.

"Naš prvi prioritet je suverenija Evropa. To znači da Evropa može da kontroliše svoje granice. Pod francuskim predsedavanjem želeli bismo da unapredimo paket o migracijama i azilu, da vidimo ambicioznu reformu upravljanja Šengenom kao i jačanje zajedničke odbrambene politike, ali i odbrana zajedničkih vrednosti", najavljuje se u programu francuskog predsedavanja.

Drugi ključni prioritet predsedavanja EU, Pariz vidi u izgradnji novog evropskog modela rasta.

"Naša ambicija je da Evropu učinimo glavnim kontinentom za proizvodnju, inovacije i otvaranje novih radnih mesta. Ambicija je jasna da Evropa nastavi da bude jedna od najvećih globalnih sila 21. veka, ali i da za sve ostane izvor inspiracije, mira i prosperiteta", poručio je francuski premijer Žan Kasteks.

Ono što će svakako obeležiti francusko predsedavanje EU biće i nastavak borbe protiv pandemije i kampanja vakcinacije u EU.

U aprilu 2022. godine, u sred predsedavanja, Francusku očekuju i predsednički izbori, a iz francuskih diplomatskih krugova tvrde da to neće uticati na njihove prioritete i efikasnost na čelu EU.