Frans pres: Kosovo rizikuje novu krizu sa Srbijom u nameri da zabrani dinar

Novčanice - dinari
Izvor: Tanjug

U nameri da zabrani transakcije srpskim dinarima, Kosovo rizikuje novu krizu sa Srbijom i nove opomene zapadnjaka koji u tome vide nepotrebnu provokaciju, piše danas Frans pres u članku pod naslovom "Velika kocka Kosova u želji da ukine dinar", prenosi Beta.

Francuska novinska agencija ukazuje da, prema novim propisima koji treba da stupe na snagu 1. februara, evro postaje jedina dozvoljena valuta za plaćanje u gotovini ili transakcijama na Kosovu.

Frans pres podseća da je krajem rata 1999. godine Kosovo, tada autonomna pokrajina u Srbiji, izabrao nemačku marku kao svoju valutu, pošto je jugoslovenski dinar nestajao, a 2002. kada je Nemačka prešla na evro to je uradilo i Kosovo i usvojilo evro kao svoju de fakto valutu, mada ne postoji nikakav sporazum sa EU.

Dinar je, međutim, tolerisan u većinski srpskim sredinama na Kosovu, ukazuje Frans pres i navodi da njegova zabrana rizikuje da oživi tenzije u gradovima i selima gde mnogi ljudi rade ili su radili za srpske institucije i čije su plate ili penzije u dinarima.

Politički komentantor Boško Jakšić, čije reči navodi Frans pres, kazao je da se čini da kosovski premijer Aljbin Kurti hoće da sabotira proces pregovora sa Srbijom koji je izgledao da je na dobrom putu, ocenjujući da će diplomatske i političke posledice takve odluke biti mnogo ozbiljnije nego monetarne i da će kosovski Srbi biti najpogođeniji tom odlukom.

Više zapadnih vlada su već osudile odluku Prištine i upozorile je, navodi francuska agencija ukazujući na zajedničko saopštenje Kvinte (Francuska, Nemačka, Velika Britanija, italija, SAD) izdato u subotu.

Oni su, između ostalog, tražili da se suspenduje stupanje na snagu te odlke da bi se dozvolio dovoljno dug period tranzicije ali, kako navodi Frans pres, niko u Prištini ne izgleda da hoće da odustane.

Kosovske vlasti predstavile su nove propise kao način borbe protiv korupcije, pranja novca i lažnog novca, a zamenik premijera Besnik Bisljim je objasnio da će to omogućiti da se prekine, kako je naveo, dotok neregulisanog novca iz Srbije tvrdeći da novac nastavlja da prelazi granice u putnim torbama i da se zatim deli u neregistrovanim kancelarijama i bez dozvole.

Srpska vlada u tome vidi samo provokaciju koja će verovatno poremetiti pregovore namenjene normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine "jednom zauvek", navodi Frans pres.