Galieni: Kfor je prisutan na severu zbog krize, ali nije objektivno očekivati veće dužnosti Misije

Andrea Galieni
Izvor: Kosovo Online

Portparol Kfora pukovnik Andrea Galieni izjavio je da je Kfor trenutno prisutan sa pojačanim snagama na severu Kosova zbog krize, ali nije objektivno očekivati veće dužnosti te misije i podsetio da Kfor deluje u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujednjenih nacija.

"Od 29. maja dodatne trupe Kfora raspoređene su na severu Kosova, nakon što su četiri predsednika pre nekoliko dana nasilno pokušala da uđu u njihove kancelarije. Kfor je bio tu da spreči dalju eskalaciju protesta i 29. maja u jednoj opštini (Zvečan) održan je veliki protest. Tokom protesta, vojnici su povređeni kamenicama, improvizovanim eksplozivom i vatrenim oružjem. Bilo je jasno da ljudi pokušavaju da mirno protestuju, ali je bilo jasno ta je tu bilo i drugih, pojedinih kriminalnih grupa koje pokušavaju da napadnu trupe Kfora“, rekao je Galieni na konferenciji za medije u Prištini.

On je dodao da je dužnost policije da pronađe te i uhapsi pripadnike tih grupa i dodao je važno da obe strane razmisle o rizicima i posleldicama. Galieni je podestio da Kfor postuje svoj mandat i Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

"Važno je da u ovom monentu strane vode dijalag i pronađu rešenje. Važno je, osnovno je, da se svi uzdrže od upotrebe svojih narativa, jer se u ovom trenutku jedino dijalogom između dve strane može posmatrati kao jedini način za rešavanje situacije, a takođe i dužnost Kfora je da obezbedi uslove za dijalog koji se vodi posredstvom EU. Da se ide napred i pronađe rešenje za rešavanje ovog problema. Čini se da situacija na severu postaje sve bolja što se tiče bezbednosti i Kfor je takođe počeo da modifikuje svoja sredstva na terenu poštujući situaciju protesta koji su u toku. Kfor ce se truditi da obezbedi sigurno okruženje", rekao je Galieni.

Dodao je da će Kfor ostati pojačano prisutan na severu Kosova sve tok postoji mogućnost da situacija dalje eskalira.

Galieni je takođe predstavio medijima i informacije o aktivnostima Kfora i podsetio da su nakon 29. maja, trupe Kfora ce pojačane vonicima iz Turske.

Na pitanje da li ce u budućnosti Kfor preizeti kontrolu na severu Kosova Galieni je odgovorio da nije realno očekivati veća zaduženja za Kfor.

"Ne, Kfor je prisutan na severu zbog krize, ali nije objektivno očekivati veće dužnosti Kfora. U ovom trenutka Kfor prati sitaciju", rekao je Galieni.

Zamoljen da prokomentariše isključivanje Kosova iz vojne vežbe "Defender 23", on je naveo da Kfor nije deo toga.

"To je bilateralna aktivnost američke vojske i kosovske bezbednosne organizacije. Tako da je odlučeno da se ova vežba prekine, ali to je bila odluka koju je doneo onaj ko je organizovao vežbu", rekao je Galieni.