Gana potvrdila da je povukla priznanje Kosova

Zastava Gane
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Vlada Gane je odlučila da više ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, potvrdio je zamenik ministra spoljnih poslova Gane Čarls Oviredu i dodao da je Srbija o tome obaveštena zvaničnim pismom.

On je rekao da je odluka o priznavanju Kosova 2012. godine „sigurno doneta u želji za mirom i harmonijom“ i dodao da se ova odluka danas smatra "preuranjenom" i kršenjem rezolucije 1244 Saveta bezbednosti OUN-a, po kojoj je Kosovo se nalazi pod međunarodnim protektoratom i smatra se delom Savezne Republike Jugoslavije, čiji je Srbija pravni naslednik.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio da je proteklog vikenda stigla nota iz Ministarstva spoljnih poslova Gane u kojoj se navodi da ta zemlja povlači priznanje Kosova.

„To je do sada najveća zemlja koja je to učinila. Ima 30 miliona stanovnika, tri puta je veća od Srbije. Gana je bila i tradicionalni prijatelj Jugoslavije”, rekao je Dačić.

U kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova za Radio Slobodnu Evropu su rekli da je vest o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova od Gane „još jedna lažna vest“. 

Gana je 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova od januara 2012.

Prethodno su priznanje povukli Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Grenada, Unija Komora, Solomonska ostrva, Madagaskar, Palau i Centralnoafrička republika.