Garić: EU ne čini ništa konkretno da Prištinu privoli na smislen dijalog i ispunjenje obaveza

Miloš Garić

Dolazak specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Prištinu, a potom u Beograd, jeste jedna vrsta pritiska, ali je teško očekivati poteze predstavnika EU koji će u narednih godinu ili dve dovesti do nekog konkretnog rešenja, izjavio je urednik portala Kosovo Onlajn Miloš Garić.

“EU je mehanizam koji je pokazao mnogo nesposobnosti, tromosti, loših namera u prethodnih 10-15 godina, pa i više. EU nije učinila ništa konkretno da albansku stranu na bilo koji način dovede u red, da na civilizovan način pristupe dijalogu. Beograd je učinio dosta toga, i dalje pruža ruku i pokušava da dođe do nekog nivoa razgovora koji bi doveo do sporazuma, koji je još uvek toliko dalek da o njemu možemo samo da nagađamo”, rekao je Garić u jutarnjem program Televizije K1.

On je naveo da je “sve ovo što se iz EU do sada isporučuje, samo gomila fraza, jalovih sastanaka bez ikavog konkretnog smisla” i naglasio da se Lajčak sinoć sastao sa Kurtijem, kao pobednikom nedavno održanih izbora na Kosovu, i sa ambasadorom SAD Filipom Kosnetom.

“Ambasador SAD mu je rekao šta Amerika očekuje od posredovanja EU u slučaju Beograda i Prištine. Rekao mu je da očekuje sveobuhvatni sporazum, koji bi trebalo da bude na tragu tih daljih evrointegracija ovog prostora. Nije pominjao međusobno priznanje, i to je bilo vidljivo u tome što je rekao Kosnet”, ukazao je Garić.

Kurti je, kako navodi, izneo malo drugačiju priču u odnosu na ono što je prethodnih dana izjavljivao, kada je isticao da dijalog sa Beogradom nije važan, da mu je to treća-četvrta stvar na spisku obaveza, kad preuzme zvaničnu dužnost.

“Međutim sinoć je to malo drugačije izgovorio. Deluje da on shvata da je prinuđen i pritisnut od strane EU da prihvati dijalog kao obavezu. Makar dok je Lajčak u Prištini Kurti će biti malo blaži u svojim izjavama. Kurti je ekstreman čovek, njegova ideologija je i radikalna i agresivna. Njegovo viđenje principijelnog i iskrenog dijaloga je da Srbija prizna Kosovo odmah, da prihvati odgovornost za sve što iz Prištine svakodnevno navode i isporučuju ka Beogradu – genocid, ratna odšteta, i sve ono što je spisak želja albanske strane u Prištini. Potpuno iracionalna priča koju govore unazad godinama”, rekao je Garić.

Prema njegovim rečima, poslednjih meseci Kurti i Osmani su tu priču intenzivirali, ali to je nešto što ne može da bude na dnevnom redu bilo kakvog razgovora sa Beogradom.

“Kurti je toga svestan. On jednostavno ne želi razgovor. Kurti svim onim što radi pokazuje da mu nije stalo do bilo kakvog razgovora sa Beogradom. Zna da ima obavezu sprovođenja sporazuma koji su do sada potpisani, a nisu od strane Prištine sprovedeni. ZSO je tema koja je u Prištini vruć krompir za svaku političu stranku. Ni Kurti ne želi da se bavi time”, zaključio je Garić.