Garić: Kurti ne odustaje od svoje sulude politike, sve izvesniji novi napad na Srbe

Miloš Garić
Izvor: Print Screen

Sasvim je moguć i sve izvesniji novi napad koji Aljbin Kurti sprema na Srbe i upad specijalnih jedinica na sever Kosova, jer je veoma mala nada će kosovski premijer od toga odustati, upozorio je glavni urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić. 

"Sasvim je izvesno da će to Kurti da uradi. Sreća da se to nije desilo danas. Nadamo se da se to neće desiti, ali je veoma mala nada da će Kurti definitvno da odustane od toga uprkos tome što on više nema tu podršku, ako govorimo o Americi", rekao je Garić na TV Pink.

Prema njegovim rečima, očigledno iz Amerike stižu signali da više neće da prihvate Kurtija sa tom politikom koju demonstrira, sa blokadama dijaloga, pokušajima da na ekstreman i agresivan način menja stanje na terenu, da ne poštuje nijedan sporazum i da krši sva prava Srba na Kosovu. 

"Amerikanci to više neće da prihvate. Nije to više ona Amerika koja je Kurtiju davala otvorene karte da može da radi šta želi. Ovo je jedna druga Amerika, Srbija je u međuvremenu postala jedna druga država i mi sada sa SAD uspostavljamo mnogo bolje kontakte i dižemo taj nivo saradnje i razumevanja", rekao je Garić. 

Kaže da je Kurti doživeo i debakl oko odlaska u SAD, da se govorilo da nije dobio vizu, da su to nemušto pokušali da demantuju iz njegovog kabineta, te da Kosovo neće učestvovati na Samitu o demokratiji koji organizuju SAD. 

"To je za njih veliki udarac i ozbiljna afera u Prištini. Kurti trpi ogromne kritike opozicije koja ga krivi za to rušenje odnosa sa SAD, ali Kurtiju ostaje ozbiljna podrska, očigledno iz Velike Britanije", naveo je Garić. 

Ocenio je da Velika Britanija u ovom trenutku ima jednu veoma opasnu ulogu, jer otvara prostor Kurtiju i pokušava Srbiju da označi kao remetilački faktor u region, vraća narativ iz 90-ih. 

To je, smatra, velika opasnost da Kurti nastavi sa suludom politikom koju vidimo svakoga dana. 

"“Ono što je dobro to je ono što je predsednik Vučić  uradio, preventivno rekao šta smera Priština i na taj način je doveo u situaciju i međunarodnu zajednicu i albanske ekstremiste da razmisle da li treba to da rade, iako su oni očigledno spremni da idu do kraja. Od njih ne možemo da očekujemo da će da se dovedu razumu, makar ne u nekom skorijem period, jer na to ih niko ne tera", kaže Garić.

Naglasio je da neki pomak može da se očekuje ako dođe do nekog ozbiljnijeg pritiska iz SAD i EU da se Kurti urazumi. 

"U suprotnom, nažalost, možemo samo da se spremamo za odbranu srpskih prava, da se Srbi mobilišu, da Beograd skuplja snagu i da radi sve ono što treba na njihovoj odbrani, da svima u međunarodnoj zajednici ukazuje šta se dešava i da se niko ne iznenadi onda nečemu što ružno može da se dogodi, a što će isprovocirati isključivo Prisština", naveo je Garić.

Reagujući na izjave lidera SSP Draga Đilasa u SAD, Garić je rekao da Đilas traži neku podršku koju ne može da dobije među svojim narodom. 

"To je najtužnije i sramno i bedno i žalosno i u maniru ljudi koji su potpuno odnarođeni i preziru ogroman deo svog naroda, jer ne dobijaju podršku od njega", rekao je Garić i naveo da je Đilas očigledno kivan na Srbe na Kosovu, jer su vezani za zvanični Beograd i državu Srbiju.