Garić: Kurti sa specijalnom policijom na severu želi da obesmisli ZSO

Miloš Garić

Posle jučerašnjeg pucanja kosovske policije kod Bistričkog mosta na putu Zvečan - Leposavić i ranjavanja Miljana Delevića, urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić rekao je na TV Pink da instaliranjem specijalnih jedinica policije na severu, gde nikada pre nisu bile, Aljbin Kurti hoće da slomi otpor Srba i ostvari konkretnu prevlast na terenu mimo svih sporazuma i dijaloga.

"Želi da stvari preokrene potpuno u svoju korist u sredinama na severu, gde su Albanci uvek želeli da budu prisutni i zauzmu i taj deo Kosova. To nisu uspevali ni za vreme vladavine OVK komandanata. Kurti je na taj način uspeo u izvesnoj meri da napravi pometnju među Srbima, paralelno sa kampanjom kriminalizacije Srba, a zabrinjavajuće je konstantno jačanje vojne spremnosti Prištine“, istakao je Garić.

On je ukazao da Kurti želi da obezvredi ZSO, ako već bude morao da je oformi, jer želi da je svede na nivo bez izvršnih ovlašćenja.

Kurti, dodaje Garić, želi da Srbima na severu stavi do znanja da je on gazda tu, da bi ih naterao da se sele, da napuštaju svoje kuće i zemlju, jer njegova ideja, kao i svih ekstremnih Albanaca, je etnički čisto Kosovo i pravljenje "velike Albanije", što je deo programa pokreta Samoopredeljenje, čiji je lider.

Problem je, kaže, što međunarodni predstavnici to tolerišu i čak direktno pomažu Kurtiju u tome.

Garić je naglasio da je Kurti u svoju vladu instalirao nekoliko lažnih predstavnika srpske zajednice, za koje kaže "da su oni integrisani Srbi, a da su svi ostali kriminalci sa kojima se treba obračunati svom snagom".

"Pronašao  je začkoljice kako da to sprovede i da mu prođe“, ukazao je on.

Garić je podvukao da je ZSO od suštinske važnosti za opstanak Srba na Kosovu, a da je u toku pokušaj da se svede na nešto što ne bi imalo funkciju koja je predviđena Briselskim sporazumom i koja je neophodna Srbima.

"Na priči o ZSO je ceo pritisak na Beograd. Ispada da sve što je dogovoreno i potpisano treba ponovo da se dogovara, i da još ispadne da su nam učinili uslugu što su to isposlovali kod Albanaca. To je pokušaj očigledne prevare. ZSO može jedino da bude formirana prema odredbama iz Briselskog sporazuma. Jedini put da imamo koliko toliko obezbeđenu budućnost Srba na Kosovu jeste ZSO, a Albanci pokušavaju na sve načine to da spreče“, kaže Garić.