Garić: Kurti vodi politiku sukoba, Srbija do rešenja samo kroz teške razgovore s predstavnicima Zapada

Miloš Garić RTS
Izvor: RTS

Dolazak pet specijalnih predstavnika najvažnijih zemalja Zapada u Beograd govori o značaju koji oni trenutno pridaju našem regionu, naravno da se zbog njihovih ciljeva radi o novom jakom pritisku na Srbiju, ali istovremeno to je način da u direktnom kontaktu sa glavnim akterima predsednik Vučić iznese naše argumente i stavove, kaže urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić u razgovoru za RTS.

Garić je naglasio da Srbija na takvim sastancima, uprkos tome što su oni veoma teški, dobija priliku da iznese argumente koji su utemeljeni na principima međunarodnog prava.

"Sa Prištinom i Albancima nema u ovom trenutku nikakvih razgovora. Ne može se s Kurtijem dogovorati bilo šta i smatrati da će biti poštovano. Srbija želi razgovor, i odbija bilo kakvu drugu mogućnost osim dijaloga, iako Priština insistira na neprijateljstvu, pokušava Srbiju da uvuče u sukobe iz kojih bi Kurti hteo da profitira i dobije ključnu argumentaciju u ostvarenju svojih ciljeva“, istakao je Garić.

Garić je naglasio da strani predstavnici u Beograd dolaze sa ozbiljnim pritiscima, ali da Srbija brani univerzalne principe međunarodnog prava.

"Srbija je pod vođstvom Aleksandra Vučića izgradila imidž i prepoznata je kao pouzdana, stabilna država, koja drži do svoje reči, koja ispunjava što je dogovoreno i potpisano. To je jedini mogući put koji otvara mogućnost za pozitivna rešenja. Živimo u svetu nepravde, ali postoji jedna pukotina kroz koju možemo da prođemo ako budemo uporni s takvom politikom“, ukazao je Garić.

On je dodao da Priština i ovih dana sprovodi nove provokacije, pokušava da Srbima oduzme pravo da voze svoja vozila sa KM tablicama uprkos dogovoru u Briselu iz prošlog novembra.

"Zato je dobro kako je reagovao visoki savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji je odmah jasno upozorio Prištinu i podvukao da je to odstupanje od dogovora, i da to ne može da bude način da se dođe do bilo kakvog rešenja", ističe Garić.

Na drugoj strani, ukazuje, iz Nemačke stiže puna podrška Aljbinu Kurtiju i njegovom ekstremizmu.

"To se vidi kroz izjave izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Zaracina, pa i poslanika Adisa Ahmetovića iz redova vladajuće SPD, koji neistinama napada Beograd, govori o nekoj velikoj Srbiji, da Beograd izaziva sukobe, a istovremeno brani sve ono što radi Priština i ne seti se da kaže da Kurti u stranačkom programu svog Samoopredeljenja ima za cilj stvaranje velike Albanije“, ukazao je Garić.

Istakao je da, dok god bude postojala takva situacija, EU je za Srbiju sve udaljenija, i to ne krivicom Beograda.

Garić je dodao i da je jasno da je u ovom trenutku ogromna kriza u celom svetu, kao i da EU preživljava unutrašnju krizu.

"Odustali su od svojih principa. Vode politiku koja ne podrazumeva mogućnost širenja, posebno je problem na Zapadnom Balkanu. To je toliko izraženo da ne možemo da očekujemo da ćemo u EU ući u nekim skorijim godinama. Potezi koje Brisel povlači u vezi s Kosovom, u odnosu sa Srbijom, ali i sa BiH, udaljavaju nas od Unije“, ukazao je Garić.

Na izjavu predsednika Vučića da je na samitu u Davosu pokazano jednoumlje, Garić se složio i kazao da je jednoumlje odličje totalitarnih sistema, fašizma i komunizma, da nije moglo da se očekuje da će Zapad u to da sklizne.

"Srbija se svojim samostalnim pristupom, insistiranjem da sama donosi svoje odluke i odbranom univerzalnih principa međunarodnog prava ne uklapa u takvu zapadnu politiku, a to sa sobom nosi rizike i posledice. Pritisci su zbog toga tako veliki“, podvukao je Garić.