Garić: Lajčak kao prištinski kurir, Kurtijeva demokratija uz bezvlašće i teror

Miloš Garić

Aljbin Kurti uz direktnu podršku ključnih zapadnih mentora, uvođenjem novog reciprociteta sa ličnim dokumentima i samovoljnim odlukama o tablicama i registraciji vozila, demonstrira "kosovsku državnost" i hoće silom i izazivanjem sukoba da natera Srbiju da prizna Kosovo, rekao je u jutarnjem programu na Pinku urednik Kosovo onlajn Miloš Garić.

Prema njegovim rečima, Kurti opet uspeva da blokira svaku mogućnost dijaloga.

"Miroslav Lajčak je kao prištinski kurir u Beograd doneo poruku Aljbina Kurtija. Proces samostalnosti i državnosti Kosova u poslednjih 7,8 godina pokazuje velike slabosti, nije ono što su u Prištini i na Zapadu očekivali. Videli su da je Beograd veoma tvrd i odlučan u stavu da ne priznaje Kosovo i da to nije tema o kojoj može da se razgovara i sad pokušavaju na silu", rekao je Garić.

Prema njegovim rečima, usled nervoze zbog raznih problema unutar EU i na Zapadu, Priština sada Srbiju pritiska na sve moguće načine. Ono što je najvažnije jeste da se pitanje bezbednosti postavlja kao ključno u svemu ovome.

"Kurti ovim rokom koji je dao do 30. septembra pokazuje da iza tog roka on sprema neke mere, neku novu eskalaciju sukoba koja bi u ko zna kom smeru mogla da odvede", rekao je Garić.

On napominje da "Kurti shvata da ga Srbija nikada neće priznati", naročito ne "kao velikog albanskog državnika, kakvim sam sebe smatra".

"To je samo njegov san i želja, za koje doduše ima određenu podršku sa Zapada. Ali od Srbije to neće dobiti i sada je ta frustracija očigledno počela da raste do tih razmera da povlači poteze da Srbiju isprovocira", kaže Garić.

Govoreći o nedavnom hapšenju mladića na Gazimestanu zbog majice koju je nosio, Garić kaže da je to slikovit primer kako funkcioniše evropska pravda na prostoru Kosova. Ističe da to što međunarodna zajednica toleriše Albancima, prosečan stanovnik Evrope bi smatrao da se nalazi u vestern filmu ili filmu teškog kriminalističkog žanra.

"Takvo bezvlašće, bahatost, teror nad ljudima bez ikakve kazne. To što je bilo na Vidovdan je mali detalj onoga što Srbi svakodnevno doživljavaju. Oni su uhapsili majice sa likom Njegoša, na kojima su bili slogani koji nikoga ne vređaju, koje svaka nacija ima pravo da napiše. Stvari su se ovde okrenule naglavačke u cilju navodne borbe za demokratiju i zaštitu visokih vrednosti", rekao je Garić.

On dodaje da se navodna borba za demokratiju sprovodi zapravo metodama fašizma najgore vrste, a da se druga strana optužuje da je remetilačka i stalno se u Beograd upire prstom.

"Imamo obavezu da govorimo u ime istine. Budući da je Srbija u složenom okruženju i opkoljena sa svih strana bezumljem. Na prostoru smo koji se pretvara u ratni poligon neslućenih razmera po svetsku bezbednost. Kada to sve imamo na umu, jedino nam preostaje da se držimo istine i borbe za osnovna ljudska načela koja su u ovom momentu suspendovana. Treba očekivati da i građani zapadnih zemalja jednog dana podignu glas protiv toga što rade njihove vlade. Teško ćemo to dočekati, ali to je jedina nada u ovom trenutku", smatra Garić.

On je dodao da bi danas trebalo da se zna šta će biti sa mladićem uhapšenim na Gazimestanu prekjuče.

"Srbe progone i hapse po izmišljenim optužnicama, ali je sve tim gore kada znamo da se dešava pred očima međunarodne zajednice, EU, ambasada u Prištini, svih onih koji su formirali ovu tvorevinu. Taj njihov nemar i nebriga na neki način pokazuje i nameru da se spreči normalizacija. Njima je svejedno da li je Kurti ili Haradinaj", rekao je Garić.

Po njegovim rečima, briselska birokratija ne razmišlja ni o Srbima ni o Albancima.

"Oni nas posmatraju kao poludivlji Balkan. Ništa se nije promenilo od pre 50 ili 100 godina. Dok oni primaju debele plate od 30.000 evra i više, koriste fondove koji se netransparentno troše, istovremeno Beograd optužuju za nedostatak vladavine prava. Ne brinu oni o Kosovu ili Srbiji. Oni brinu samo o svom interesu i nemaju viziju za bilo kakvu normalnu budućnost. Idemo u nešto što će biti jako opasno jer vidimo da su se spremili dugo da ratuju", zaključio je Garić.