Garić: U odnosu na Kurtija i njegove fiks-ideje, Hašim Tači je politički Dalaj Lama

Miloš Garić Prva

Dolazak španskog premijera Pedra Sančeza u Beograd i njegova jasna poruka da Španija stoji čvrsto uz Srbiju u odbrani međunarodnog prava po pitanju Kosova i da potpuno podržava teritorijalnu celovitost Srbije, bez dileme predstavlja "hladan tuš" za albanske prvake u Prištini - Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani, koji su se upravo vratili iz Vašingtona, gde su tražili podršku za svoje ciljeve protiv Srbije, rekao je jutros na TV Prva glavni urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

On je naglasio da Španija spada u najznačajnije svetske države i bez sumnje je izuzetno važan Sančezov dolazak u Srbiju u ovom trenutku.

"To je istovremeno poruka Kurtiju da nema ništa od njegovog sna o međusobnom priznanju, kako to u Prištini vole da najavljuju kada govore o dijalogu s Beogradom", kaže Garić.

On ipak upozorava na veliku opasnost od tenzija koje su u većinskim srpskim opštinama na severu Kosova u ovom času ogromne.

"Tenzije su pojačane do maksimuma, kako se bliži ponedeljak i početak tih novih mera reciprociteta u vezi sa ličnim dokumentima i registarskim oznakama. Ako za nešto mora da se oda priznanje Kurtiju to je ta stvar da je majstor izazivanja tenzija, u itekako zategnutim odnosima s Beogradom on uporno i redovno doliva benzin na već postojeći požar. Možemo da očekujemo svašta, a Srbi su dovedeni do ivice, nemaju kud više", kaže Garić.

Naglasio je da se Kurti, posle Haradinaja i uvođenja stopostotne takse na srpsku robu, ispostavio kao još ekstremniji predstavnik albanske politike.

"U odnosu na Kurtija Hašim Tači izgleda kao neka vrsta političkog Dalaj Lame. Sa Tačijem koji je optužen za ratne zločine i sedi u Hagu moglo je da se razgovara. Sa Kurtijem je to nemoguće. On čini sve da Srbima na Kosovu oteža život do maksimuma. Želi da ih oslabi do te mere da više ne mogu da pruže nikakav otpor planovima Prištine", ukazuje Garić.

Prema njegovim rečima Kurti želi da pokaže svoju važnost i snagu i među Albancima i u odnosu sa Srbima.

"To liči na ono videla žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu. Kurti bi da bude neki novi Skenderbeg, da bude jači od Edija Rame, da bude kao Vučić. I u skladu sa tim se ponaša. To su fiks ideje koje vode u veliku opasnost", smatra Garić.