Garić: Vučić u UN argumentima za odbranu prava Srbije

urednik Miloš Garić
Izvor: Pink

Pred nama je izuzetno važnih nekoliko dana tokom Generalne skupštine UN, gde će predsednik Vučić iskoristiti priliku da u susretima sa najvažnijim svetskim političarima iznese argumentaciju Srbije u zaštiti vitalnih interesa, a posebno u odbrani naroda na Kosovu, izjavio je na TV Pink urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

"U Njujorku je u toku skup svih najvažnijih ličnosti iz svetske politike, gde će svako da proba da ostvari i ojača neki svoj interes", rekao je Garić.

Kako je istakao, u svemu tome, u vremenu obeleženom teškom globalnom krizom zbog rata u Ukrajini, Srbija traži svoje mesto i pokušava sebe da zaštiti, da zaštiti svoja prava i interese svoga naroda u skladu sa važećim međunarodnim normama.

"Predsednik Vučić će imati brojne susrete, velika je to prilika da kaže stav Srbije, da iznese argumente. Jer tu će ujedno biti i oni koji žele da prave dodatne pritiske na Srbiju", naveo je Garić.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić učiniće sve ono što je najvažnije u ovom momentu sa stanovišta interesa Srbije.

"Mi znamo da će predsednik Vučić da uradi ono što je do njega, da uradi ono što je najvažnije u ovom momentu sa stanovišta interesa Srbije, da saopšti naše stavove, da kaže šta je ono što Srbija u nastavku građenja dobrih odnosa, i na Istoku i na Zapadu, ima kao svoje prioritete", istakao je Garić.

On je dodao da se sve zbiva u susret raspletu napetosti na Kosovu, gde Aljbin Kurti želi da nastavi sa svojom ekstremnom politikom prema Srbima. 

"Vučić će pokušati da u razgovorima koje će imati, na neki način amortizuje veliku krizu koja se kuva na prostoru Kosova i Metohije. Da se ne dozvoli Kurtiju da sprovodi svoj plan za koji, nažalost, ima podršku velikog dela zapadne političke javnosti", kaže Garić.

Po njegovim rečima, pritisci na Srbiju po pitanju Kosova biće dodatno pojačani.

"Biće pritisaka i podvala. Juče je albanska štampa u Tirani iznela navodni plan Nemačke i Francuske, u kom se govori o tome da oni kao epilog dijaloga planiraju ulazak Kosova u sve međunarodne institucije i očekuju od Srbije da to prihvati", naveo je Garić.