Garić: ZSO kamen u cipeli Prištine

Miloš Garić Pink gostovanje
Izvor: Kosovo Online

Urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić izjavio je danas da je jasno da je Zajednica srpskih opština “kamen u cipeli” Prištini, i da je jasno da kosovski premijer Aljbin Kurti u Briselu pokušava da izbegne razgovor o ZSO.

“Definitivno je ZSO kamen u cipeli Prištine, ključni momenat oko koga se sve vrti”, rekao je Garić za TV Pink, komentarišući današnju rundu dijaloga u Briselu.

Dodao je da se i prethodnih dana videlo koliko je daleko Kurti išao u “svojoj gimnastici”, pokušajima da traži da se u Severnoj Makedoniji uspostavi zajednica albanskih opština, za koju je i sam makedonski premijer Dimitra Kovačevski rekao da ne dolazi u obzir. 

Garić je naveo da Kurti pokušava da prebaci lopticu na Albance u centralnoj Srbiji, na albanskog poslanika u srpskom parlamentu Šaipa Kamberija, pa i na Sulejmana Ugljanina, koji se danas, dodao je, nalaze u Vašingtonu. 

“Sve je to deo jedne priče, sa ciljem da se ZSO dovede u sumnju, da se obesmisli i da ono što se za Srbe traži na Kosovu, što je dogovoreno, pokušaju da traže Albanciu regionu, kako bi se napravila zbrka, koju Kurti i danas nastavlja, sa onih šest uslova, od kojih se ne zna koji je manje racionalan”, rekao je Garić. 

Ukazao je da Kurti govori da je ZSO nedopustiva zato što će biti monoetnička, iako je upravo na teritorijama gde su Srbi većina, značajno veći procenat ostalih naroda. 

“Ako Albanaca na Kosovu ima 93 odsto, a sedam odsto ostalih, na prostoru ZSO bilo bi značajno više ostalih nacionalnih manjina, tako da ta njegova tvrdnja i argumentacija nemaju smisla i pada u vodu. Ali, on na tome insistira, pokušavajuću da sebe predstavi kao velikog demokratu”, rekao je Garić. 

On je naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi pametnu politiku, otvorenu za razgovor, ali dobro zna koji su interesi koje neće ugroziti i stoji na čvrstom temelju međunarodnog prava i dokumenata. 

“To što Srbija insistira na ZSO daje nam taktičku prednost zato što je albanska strana izgubila realan pristup, u odnosu ka Beogradu, ali i ka Zapadu koji je omogućio da imaju sve sa čim dana raspolažu na Kosovu. Sa tim iracionalnim stavovima i maksimalnim zahtevima zapad shvata da oni nisu strana sa kojom može normalno da se razgovara, da će se držati date reči”, napomenuo je Garić. 

Dodao je da je zbog toga manevarski prostor Srbije mali, ali stabilan, jer zapad uviđa da je Kurti sagovornik koji ne drži reč, sklon manipulacijama, i da je sve što je do sada uradio, bilo suprotno normalizaciji odnosa, jer ne želi normalne, već “nenormalne” odnose.