Gaši: Kurti je prihvatio sve čemu se suprotstavljao 15 godina

Arben Gaši
Izvor: Ekonomia Online

Šef Poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši rekao je za „Ekspoze” da je predsednik vlade Aljbin Kurti doživeo metamorfozu i da je u Skupštini više puta postavljao pitanje zašto je Kurti bio protiv svih ranijih sporazuma, a ovaj prihvata, ali da nije dobio dogovor, prenosi Ekonomia online.

Gaši kaže da ga je više puta pitao o ovoj promeni Kurtija koji je nekada bio protiv ZSO-a, ali da nikada nije dobio odgovor.

"Mislim da pre nego što kažem šta se desilo Aljbinu Kurtiju treba da napravimo, pored bilansa izjava i bilans troškova koje je Kosovo imalo, odnosno demonstracije 2008. protiv Ahtisarijevog plana, protivljenje Pariskom sporazumu, protivljenje proglašenju nezavisnosti, stav protiv sporazuma iz 2011,  protiv sporazuma iz 2013, stav protiv sporazuma iz 2015. pa nadalje. Sve to je imalo političke, pa i životne poslednice po članove Samoopredelljenja", rekao je Gaši.

Dodao je da je cena suprotstavljanja ZSO-u Kurtija neke u opoziciji koštala života.

"Neke mlade žene su platile svojim životom, druge svojom karijerom, jer su ušle u Samoopredeljenje kao osobe koje su razvile kriminalne aktivnosti ili terorističke aktivnosti i njihove karijere su završile verujući da štite teritorijalni integritet Kosova. Dok je Kurti zapravo danas u Vladi kao premijer, čiji su zahtevi i ambicije manji od stavova i zahteva Kosova u poslednje tri godine", naglasio je Gaši.

On smatra da je pravno obavezujući konačni sporazum, ratifikovan od strane dve skupštine, uz izričito priznanje jedino rešenje, dok ono što je danas Kurti javno prihvatio, jeste međurešenje.

"Što znači da ćemo u srednjoročnoj budućnosti ponovo početi da razgovaramo sa Srbijom o konačnom statusu Kosova. Mislim da je opasno ako se u ovoj fazi prhvati ZSO, jer će onda uslediti krupniji zahtevi. ZSO je obaveza Kosova koja se mora izvršiti, ali se mora formirati u trenutku kada postignemo međusobno priznanje. U ovom sporazumu, koji je evropski sporazum, nema međusobnog priznanja“, ocenjuje Arben Gaši.