Gaši: Kurtijevo pismo pokušaj uspostavljanja komunikacije sa američkom administracijom

drilon gaši
Izvor: Klan Kosova

Politički analitičar Drilon Gaši rekao je da pismo koje je vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti uputio potpredsedniku SAD Majku Pensu, vidi kao pokušaj da se uspostavi linija komunikacije i ocenio da Pokret Samoopredeljenje nije negovao tu liniju, piše Kljan Kosova.

"Kurtijevo pismo vidim kao pokušaj vlade da uspostavi liniju komunikacije sa američkom administracijom, koju su oni možda imali samo preko zastupnika Ričarda Grenela, a želeli su da imaju i druge linije komunikacije”, rekao je Gaši za ovu televiziju.

Gaši je naglasio da američki predsednik Donald Tramp i drugi predstavnici žele usaglašavanje između Kurtija i Tačija i dodao da nije dobro da Kosovo ima neusaglašenu komunikaciju sa američkom administracijom.

"Predsednik Tramp i svi drugi žele jedan glas bilo predsednika, bilo premijera, ali najbolje je imati zajednički i usaglašen nastup i jednog i drugog", dodao je Gaši.

On takođe smatra da su postupci Ričadra Grenela možda podstakli rušenje Kurtijeve vlade.

"Bilo je rezerve prema Grenelu zbog toga što su njegovi prethodni postupci izazvali neku vrstu sumnje, ne kažem samo kod Kurtijeve vlade, već i šire, da ova američka administracija radi na sporazumu o razmeni teritorija, čemu se protivi velika većina na Kosovu", rekao je Gaši.

Gaši: SAD mogu da ostave otvorenim pitanjem razmenu teritorija

Gaši je u emisiji "Info magazin" na televizji Kljan Kosova rekao i da ne veruje da su EU i SAD uvrstili razmenu teritorija u konačni sporazum sa Srbijom.

"Ne mislim da su EU ili SAD bili ti koji su uveli ovu temu kao deo sporazuma, nego je to posledica razgovora na relaciji Tači – Vučić, koji su bili savetovani od drugih i tako u dijalog uveli i temu razmene teritorija", ocenio je Gaši.

Prema njegovim rečima, sadašnja vlada i vlada koja će se formirati trebalo bi da  budu protiv razmene teritorija.

"Mnoge diplomate su rekle da to postoji kao ideja,  mislim da sadašnja vlada i svaka naredna vlada treba da budu protiv razmene teritorija, ali ne bi trebalo da odbiju dijalog", istakao je Gaši.

On je, između ostalog, rekao da bi američka administracija i specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel mogli da ostave razmenu teritorija otvorenim pitanjem, međutim, da kosovski predstavnici treba da budu oprezni.

"Mislim da Grenel i američka administracija mogu ostaviti razmenu teritorija kao opciju otvorenu za raspravu, jer postoji uverenje, o kojem je govorio Džejms Huper, da Kosovo sada mora da prihvati ovaj sporazum, i po ceni da deo tog sporazuma bude i teritorijalna komponenta, jer bi se time dobilo priznavanje od Srbije, a i veća mogućnost pristupanja UN. To bi otprilike bio paket sporazuma", ukazao je Gaši.

Prema njegovom mišljenu, kosovski predstavnici bi trebalo da najpre da ocene šta su njihovi interesi i da izbegnu sporazum koji je loš po Kosovo.

Naveo je i da ne očekuje da će sporazum između Kosova i Srbije biti postignut ove godine.

"Ne očekujem ove godine, jer će se teško desiti pre izbora u SAD u septembru, a ni na Kosovu neće biti poznato koja će vlada biti i kojim putem će se doći do nove vlade", zaključio je Gaši.