Gaši: Uredba CBK vratila Kosovo kao političku temu u Brisel i SB UN

Fatmir Gaši
Izvor: Facebook

Fatmir Gaši, nekadašnji zamenik guvernera CBK i zamenik ministra finansija u vladi Ramuša Haradinaja ocenio je da je "pokušaj Besnika Bisljimija da prigrabi patriotske zasluge za ukidanje dinara doveo do toga da je Kosovo postalo politička tema u Briselu i Savetu bezbednosti UN", prenosi Gazeta Blic.

„Potrebno je govoriti sa institucionalnim pamćenjem. Potrebno je videti šta se dešavalo od 1999. godine, a ne na taj način, u određenom trenutku, da se uzimaju zasluge za pitanja koja su 1999. godine imala svoje rešenje. Uredbu o prelasku na evro je doneo Unmik 2002. godine, to je bila odluka da evro bude centralna valuta na Kosovu i da se sve unutrašnje transakcije obavljaju evrom. I time se završilo pitanje dinara. Pa sećate se, cela promena evra je urađena bez ikakve reakcije Srbije i da li znate zašto se to tako desilo? Jer nismo dali da se tu meša politika i nismo ni rekli da smo uklonili dinar. Dakle, radilo se na institucionalan i legalan način. Kosovo danas ima Ustav i organe“, rekao je Gaši za Radio 1.

On je dodao da je rezultat toga da se pitanje dinara našlo kao tema u Savetu bezbednosti.

„Ono što se sada desilo, što je najgore, u trenutku kada je uredba usvojena 27. decembra 2023. godine, bez upozorenja, bez očiglednog usaglašavanja sa bilo kim, pojavljuje se u medijima zamenik premijera Bisljimi, koji izjavljuje da je od 1. februara nećemo više imati dinara. Od ovog trenutka mi sami upućujemo dinar za politički sto i ovaj povratak nas vraća skroz unazad, vodi nas u Savet bezbednosti“, naveo je Gaši.