Gavrani: Kurti treba da pokaže odgovornost prema ljudima koji žive na Kosovu

Mimoza Gavrani
Izvor: Kosovo online

Politička analitičarka iz Prištine Mimoza Gavrani izjavila je za Kosovo onlajn da kosovski premijer Aljbin Kurti umesto što daje izjave koje žele da čuju njegovi birači, treba da se direktno zainteresuje za Srbe i ostale zajednice na Kosovu i da vidi koji su njihovi problemi i kakva je situacija u kojoj se nalaze.

Gavrani ističe da je jučerašnji dijalog bio bitan, jer je organizovan nakon četiri meseca od poslednjeg susreta, ali da nije bilo pozitivnog ishoda.

"Nažalost, Kosovo je išlo na ovu rundu dijaloga pod sankcijama od strane zapadnih zemalja i svi znamo da su te sankcije dale lošu poziciju Kosovu i njegovoj budućnosti. Mislim da je takođe bitno da se priča o tome i da znamo da su gospodin Borelj, Evropa i Amerika u međuvremenu još uvek zainteresovani, i daju podršku Srbiji i Kosovu za nastavak procesa dijaloga. Kao što smo svi videli i očekivali, rezultat ovog sastanka nije bio pozitivan što se tiče procesa i što se tiče dijaloga i toga da se ide dalje u taj proces, tako da, mislim da zadnji rezultat dijaloga stavlja Kosovo u lošu poziciju. Takođe je jako bitno da gospodin Kurti ima tačnu agendu kako ćemo nastaviti dalje kada je u pitanju ovaj proces", rekla je Gavrani.

Dobra vest je, ističe, da je trenutna situacija na severu mirna.

"Ali to ne daje nikakvu garanciju da budemo opušteni i da ne radimo ništa što se tiče srpskih delova u kojima je potrebno da organizujemo neke druge aktivnosti koje će pomiriti situaciju", ukazuje Gavrani.

Izjave koje su nakon dijaloga došle iz EU i SAD pokazuju da još uvek nema plana kakvi će biti naredni koraci, ocenjuje Gavrani.

"Ali mislim da sigurno ova situacija ne daje nikakav pozitivan odnos što se tiče politike na Kosovu i što se tiče politike koju vodi gospodin Kurti. Mislim da je bitno da i on bude svestan ovih koraka koji nisu koraci koji daju podršku Kosovu. Mislim da na ovim teškim sastancima, i u ovim teškim momentima, Kosovo treba da bude stabilno u ovom procesu i takođe da ima ljude koji su spremni da donose bitne odluke u bitnim trenucima. Svi znamo da gospodin Kurti ima neke svoje političke agende više u cilju popularnosti nego aktivne politike, koja bi pomogla Kosovu i Balkanu", rekla je naša sagovornica.

Ona naglašava da treba na najbolji način iskoristiti podršku Lajčaka i Borelja kada je dijalog u pitanju.

"Juče je i opozicija na Kosovu imala direktne predloge za gospodina Kurtija, jedan je bio da on ne bude više premijer Kosova, a drugi je bio da imamo nekog drugog lidera na Kosovu koji bi bio spreman da preuzme ovu odgovnost i krene dalje u procesu dijaloga i drugih procesa, sporazuma koji nismo mogli da implementiramo", rekla ja Gavrani.

Gavrani ocenjuje da su Kurtijevi komentari uglavnom upućeni njegovim biračima i da to nije ono što narod Kosova od njega očekuje.

"Nije to vrsta politike koja bi pomogla Srbima i Kosovu uopšte u ovom procesu u kome se trenutno nalazimo. Mislim da bi bilo dobro da se gospodin Kurti direktno interesuje što se tiče Srba na Kosovu, koji su njihovi problemi, kakva je situacija u kojoj se nalaze, da u isto vreme bude odgovoran prema ljudima koji žive na Kosovu, da im da nadu za budućnost da su i Srbi bitan deo ove zemlje. Na kraju krajeva to je sve što imamo iz Ahtisarijevog plana koji je bitan, ne samo za Srbe, nego i za sve druge zajednice koje treba da budu aktivno uključene i imaju politiku koja im pomaže da budu integrisani u ovaj sistem", smatra Gavrani.

Kurti, prema njenim rečima, daje predloge koji su popularni, ali on nije taj koji odlučuje kada je kraj dijaloga.

"Izbori na severu su prvi korak koji treba Kurtijeva vlada da organizuje, ali takođe treba da budu svesni da koordinišu sa svima u ovoj zemlji koji su još uvek spremni i poliitčki zainteresovani da daju podršku Kosovu. Ako to ne budu koraci za dalje, onda Kurti treba da završi svoj mandat, onda ćemo svi videti da on nije mogao da prihvati teške odluke za budunost Kosova i to je neka pozicija gde ćemo videti da Kurti nije politički lider koji bi bio u situaiciji da preduzme ove bitne korke za Kosovo. Kosovo treba da ima ljude ili druge lidere koji su spremni, koji znaju da je Kosovo sada u situciji kada treba da preduzme neke korake i da bude u situaicji da spremi neki teren da Srbi, ali i svi drugi ljudi koji žive ovde, da se osećaju bezbedno, da imaju neku nadu da žive u ovoj zemlji", rekla je Gavrani.

Evropska unija demantovala je danas da je Kurtijev predlog bio jedini na stolu u Briselu, a Gavrani kaže da su lideri posle sastanka dali različite izjave.

"Mislim da to može da bude neki potez Kurtijev, jer niko ne zna šta su pričali na sastanku Kurti, Vučić i Borelj i kada smo čuli njihe izjave, one nisu bile iste, i mi se pitamo da li su uopšte bili na istom sastanku", rekla je Gavrani. 

Bitno je, poručuje Gavrani, da se sada lični interesi stave po strani.

"U ovim procesima koji su jako bitni i osetljivi za Kosovo mislim da je najviše potrebno da imamo lidere, a ne ljude koji su tu da brane svoje lične pozicije što nije demokratija i politika 21. veka", zaključila je Gavrani.