Gazeta Ekspres: Četiri cilja EU za vreme mandata Borelja i Lajčaka

Miroslav Lajčak
Izvor: Facebook

Tokom mandata Đuzepa Borelja, kako piše Gazeta Ekspres, Evropska unija želi da postigne četiri cilja: sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije,  dobrosusedstvo i promovisanje pomirenja, povećanje vidljivosti i efikasnosti EU kroz javnu diplomatiju i podrška naporima regiona da napreduje na evropskom putu.

U ostvarenju navedenih ciljeva u dokumentu EU, koji prenosi Gazeta Ekspres, se navodi da je mandat novopostavljenog specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka „da olakša dijalog Beograda i Prištine u ime visokog predstavnika i da radi na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz pravno obavezujući sporazum koji rešava sva otvorena pitanja između strana“.

Takođe da "nadgleda i olakšava rad strana u sprovođenju ranije postignutih sporazuma u okviru olakšavanja dijaloga od strane EU".

Na kraju dokumenta na sedam stranica piše da bi Lajčak trebalo da podnese Borelju prvi izveštaj o radu krajem septembra, a zatim drugi izveštaj krajem januara 2021. 

„Primena ove odluke i njena doslednost sa drugim doprinosima EU u regionu bi trebalo da budu pod redovnim praćenjem. Specijalni predstavnik mora predstaviti visokom predstavniku izveštaj o napretku 30. septembra, 2020. godine i izveštaj o sprovođenju celog mandata do 31. januara 2021. godine.

 Inače, predsednik Hašim Tači više puta se protivio imenovanju slovačkog ministra spoljnih poslova za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Kosova i Srbije.