Gazeta Ekspres: Grenelova kancelarija negira da je septembar krajnji rok za postizanje sporazuma

Ričard Grenel
Izvor: Kosovo Online

Portparol izaslanika Donalda Trumpa za dijalog između Kosova i Srbije Dik Kustin demantovao je vršioca dužnosti premijera Kosova Aljbina Kurtina, koji je tokom razgovora sa profesorima i studentima sa Harvarda izjavio da Ričard Grenel želi da postigne sporazum između Srbije i Kosova do septembra ove godine, piše Gazeta Ekspres.

Kustin je u odgovoru za taj list rekao da Ričard Grenel nije odredio nikakav rok kada treba postići konačni dogovor između Prištine i Beograda.

"Što se tiče vašeg pitanja o mogućem roku, mogu vam reći da nema roka", rekao je Kustin.

Gazeta Ekspres podseća da je Aljbin Kurti rekao je na video-konferenciji u organizaciji Univerziteta Harvard u ponedeljak da Trumpov izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel traži sporazum do septembra ove godine.

Taj medij dodaje da je Kurti rekao da mu je Grenel, u oktobru prošle godine, rekao da želi konačni sporazum do februara 2020. i da već traži sporazum do septembra.

"Želeo je da sporazum bude njegov glavni cilj. U oktobru mi je rekao da želi sporazum u februaru, a sada želi da sporazum bude postignut do septembra ", izjavio je Kurti u ponedeljak.

Tokom njegove posete Prištini Ričard Grenel je izjavio da nema roka za postizanje konačnog sporazuma između Srbije i Kosova.

On se tada sastao sa predsednikom Hašimom Tačijem i liderina DSK i Pokreta Samoopredeljenje.

Gazeta Ekspres piše da su odnosi između specijalnog predstavnika Ričarda Grenela i premijera Aljbina Kurtija bili  napeti jer je ovaj odbio da ukine stopostotni porez na proizvode iz Srbije na zahtev Sjedinjenih Država, bez nametanja dodatnih uslova.

"Gospodin Kurti pravi ozbiljnu grešku, a to je postalo jasno i predsedniku Tačiju u Beloj kući", izjavio je tada Grenel.

Ovaj zategnuti odnos između Kurtija i specijalnog predstavnika američkog predsednika podstakao je Demokratski savez Kosova da napusti koaliciju, jer je stranka koju predvodi Isa Mustafa rekla da ne želi da ostane u antiameričkoj vladi.Nakon pada, Kurti je neprestano spominjao ime Trumpovog izaslanika Rićarda Grenela, kada je govorio o razlozima pada s vlasti, navodi Gazeta Ekspres.