Gazeta Ekspres: Seljmanaj i Seljimi deo Hotijeve delegacije u Briselu

hotii
Izvor: Ekonomia Online

Zamenik kosovskog premijera Driton Seljmanaj i ministar pravde Seljim Seljimi biće deo kosovske delegacije na čelu sa Avdulahom Hotijem na sastanku u Briselu, javlja prištinska televizija T7, prenosi Gazeta Ekspres.

Prvi susret licem u lice, između premijera Kosova Avdulaha Hotija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, održaće se u četvrtak u Briselu.

Hoti je, kako se navodi, već predstavio principe na kojima će se voditi dijalog između Kosova i Srbije.

Iako iz kabineta kosovskog premijera nisu naveli ko će sve biti deo te delegacije, prištinska televizija T7 saznaje da će pored Seljimija i Seljmanaja i šefica Hotijevog kabineta otputovati u Brisel.

Iz Evropske unije su u međuvremenu saopštili da su Kosovo i Srbija u nedelju dogovorili dnevni red sastanka za četvrtak. Međutim, nisu pružili druge informacije u vezi sa temama kojima će se baviti.

Stručnjaci za dijalog kažu da Vlada Kosova još nije navela o kojim će se pitanjima ili elementima razgovarati na sastanku, dok je specijalni izalsanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao da su se Kosovo i Srbija složili o tome na virtualnom sastanku održanom u nedelju 12. jula.

Politički analitičar Ramuš Tahiri kaže da bi razgovori trebalo da se nastave, jer, prema njegovim rečima, Kosovo dobija poene od tih sastanaka.

Međutim, Tahiri navodi da ne razume protivljenje i dileme opozicije po tom pitanju.

Dijalog između Kosova i Srbije prekinut je pre 20 meseci kada je vlada Ramuša Haradinaj uvela stopostotnu taksu na srpske proizvode.