Gazeta Ekspres: Stranke se spremaju za izbore zbog položaja predsednika

stranke
Izvor: lajmi.net

Mesto predsednika učinilo je da političke stranke na Kosovu mobilišu svoje članstvo za moguće izbore a sve se to dešava nakon što je položaj predsednika doveden u pitanje pošto je Specijalni sud preduzeo korake u vezi sa optužnicom protiv Hašima Tačija, piše Gazeta Ekspres.

Od svrgavanja njegove vlade, Aljbin Kurti svakodnevno zahteva izbore. Kadri Veselji je počeo da posećuje opštine i govori o neuspesima Avdulaha Hotija.

Premijer je počeo da preuzima kontrolu nad glavnim institucijama pre odlaska u izborni proces. Ramuš Haradinaj, skoro u svakoj prilici, prepucava se sa premijerom.

Aljbin Kurti i Kadri Veselji preduzimaju slične akcije kada je reč o pripremi partija za izbornu trku. Oba lidera stranaka vode kampanju na terenu kako bi se pripremili u slučaju da Kosovo uskoro izlazi na birališta.

Lider Inicijative Fatmir Ljimaj, takođe je počeo da mobiliše članove stranke kako bi mogao biti spreman ako bi ubrzani izborni proces mogao da se desi na Kosovu.

U ovoj situaciji, predsednik vlade Avdulah Hoti, koji je stavio pod kontrolu glavne institucije, kao što su policija, carina i PAK, ne stoji skrštenih ruku. U mogućem izbornom procesu, Hoti bi imao svoje ljude na čelu ključnih institucija koje se bave bezbednošću i privredom.

Svi ovi potezi se dešavaju pošto je položaj predsednika doveden u pitanje nakon što je Specijalni sud već preduzeo korake u vezi sa optužnicom protiv Hašima Tačija.

Amerikanci su pojasnili svoj stav da nisu protiv izbora.

„Ako Ustav dozvoli promene u koaliciji, mi ćemo to poštovati. Ali ako se vidi da Kosovo ide ka izborima, poštovaćemo i tu opciju. Čuo sam da ljudi kažu da SAD neće dozvoliti izbore ili nećemo prihvatiti određene rezultate, to nije tačno. Očekujemo da će se vlada pridržavati Ustava“, rekao je američki ambasador Filip Kosnet na TV Dukađini.

Predsednik DSK Isa Mustafa takođe pominje izbore. Rekao je da će se, ukoliko ne bude dogovora za predsednika, biti novi izborni ciklus.

Poslanik DSK Arben Gaši, u televizijskoj debati, rekao je da Isa Mustafa ima najviše šanse za predsednika, pa i nakon novog izbornog procesa.

Najava izbora za predsednika opština u Podujevo i Severnoj Mitrovici od strane predsednika Tačija i, s druge strane, trka za funkciju koju on drži, mobilisala je političke stranke za izbore na nacionalnom nivou.

ABK po svaku cenu insistira na tome da mesto predsednika pripadne Ramušu Haradinaju.  Ali DSK i Avdulah Hoti jasno su stavili do znanja da će razgovarati o ovoj poziciji samo kad za to dođe vreme.

Samoopredeljenje je odavo iznelo stav o vanrednim izborima.

Ovi potezi jasno pokazuju da je mesto predsednika učinilo da stranke mobilišu svoje članstvo za moguće izbore, piše Gazeta Ekspres.