Geci: Prvi smo pucali na srpske snage 1992. godine, nedeljama smo tražili pogodan trenutak

Dževahir Geci
Izvor: Ministarstvo odbrane Kosova

Dževahir Geci, jedan od najbližih saboraca Adema Jašarija i prvih vojnika OVK, izjavio je da je prvi napad na srpske snage izvršen 7. jula 1992. godine, prenosi Gazeta ekspres. 

Geci je za T7 rekao da su u tom napadu učestvovali on, Gani Geci i Agim Geci i da bi to mogao biti prvi napad na srpske snage na celom Kosovu.

Geci je naveo da su nedeljama tražili pogodne okolnosti za izvršenje napada.

"To je bila prva akcija OVK na ulici u Srbici. Prva tri čoveka koja su izvršila prvi napad. Izlazili smo na desetine puta da uhvatimo srpske snage na zgodnom mestu, a da nikome ne nanesemo nikakvu štetu. Sa Ganijem smo izlazili na desetine puta. Ništa se nije desilo i vratili bismo se. Posle nedelju dana smo izašli i završili, između dve škole, u ponoć", rekao je Geci.

Geci kaže da je "akcija uspela i da je nanela štetu srpskim snagama". Prema njegovim rečima, to je bio prvi put da su upotrebili oružje protiv srpskih snaga.

Geci je rekao da su u vreme izvođenja napada bili mladi, da su imali 22 ili 23 godine, a da je njihov komandant i inspiracija bio Adem Jašari.

Govoreći o bivšem predsedniku Hašimu Tačiju, on je rekao da je on, kao i bivši predsednik Skupštine Kadri Veselji bio deo prvih ćelija OVK, poznatijih kao grupa Adema Jašarija, prenosi Reporteri.

Kako je rekao Tači je bio koordinator napada na srpske snage u Runiku 1993. godine, kao i da je učestvovao u napadima u Glogovcu.