General Stevanović: Rezolucija 1244 omogućava povratak 1.999 pripadnika srpskih snaga na Kosovo

Obrad Stevanović
Izvor: Printscreen

Na Kosovu postoji teroristički potencijal koji može u svakom trenutku da se aktivira, izjavio je general policije i jedan od potpisnika Kumanovskog sporazuma Obrad Stevanović.

On pojašnjava da se Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN daje mogućnost za povratak 1.999 pripadnika vojnih i policijskih snaga Srbije, a ne 999 kako se često govori.

Na konferenciji "Agresija NATO na SRJ i novi hladni rat", obeleženo je 22 godine od završetka NATO bombardovanja i potpisivanja Kumanovskog sporazuma, za koji general Stevanović kaže da nije potpisan sa NATO već sa predstavnicima UN.

"Rezolucijom 1244 mandat vojne misije KFOR je neograničen sve dok Savet bezbednosti UN ne odluči drugačije", kaže Stevanović.

Predstavnik Srbije na pregovorima u Rambujeu, Nikola Šainović, naveo je da se 1998. godine radilo na jačanju samouprave na Kosovu i omogućavanju da se Albanci obrazuju na svom jeziku.

Kaže da se situacija kretala ka uspostavljanju dogovora sa albanskim predstavnikom Ibrahimom Rugovom, ali da se "sve ubrzo promenilo, kada je, kako navodi, zapad počeo da podržava teroriste OVK".

"Sada se želi da se političari, koji su izašli iz OVK, pošalju u Hag i na taj način počisti radikalizam, a onda da na njihovo mesto dođu umereni političari, ali te umerene snage su, nakon 20 godina, istrošene" kaže Šainović.

Šainović navodi da su odredbe, koje sadrži rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, tadasnjoj delegaciji SRJ bile donja crta u pregovorima u Rambujeu i postavlja pitanje zašto te uslove nisu dali već tada nego je usledilo bombardovanje SRJ.

Na konferenciji je bilo reči o posledicama korisčenja osiromašenog uranijuma bačenog tokom NATO bombardovanja i da Srbija posle Češke i Poljske ima najveću stopu smrtnosti od malignih bolesti.

Upravo ovaj podatak iznosi profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu Danica Grujiči, ocenjujući da se protiv tadasnje SRJ vodio hemijski rat.

"Na našu zemlju bačeno je 15 tona zabranjenog osiromašenog uranijuma i to je prava ekološka katastrofa", rekla je Grujičić, ukazujući da je NATO bombardovao i hemijska postrojenja i da je to svojevrstan primer ekocida.