Gervala: Kosovo pojačava napore za dobijanje priznanja od pet članica EU

Donika Gervala
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala izjavila je da Kosovo pojačava svoje napore da ubrza članstvo u EU i NATO, ali u isto vreme i da ubedi preostalih pet država članica EU, koje to do sada nisu učinile, da priznaju Kosovo, prenosi Njuzvik. 

"To bi poslalo snažan signal ne samo Vučiću, već i (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu da je dovođenje u pitanje, ili čak kršenje granica i suvereniteta jednostavno nemoguće u politici", rekla je Gervala.

Prema njenim rečima EU bi po ubrzanom procesu trebalo da primi ne samo Ukrajinu već i sve balkanske zemlje koje su posvećene evropskoj integraciji.

"Trenutna situacija je veoma složena i opasna. To se ne odnosi samo na situaciju u istočnoj Evropi i Ukrajini, već štaviše na pogoršanje situacije na Balkanu",rekla je ona.
 
Ona je u intervjuu za Njuzvik navela, da sve dok Vučić i Putin mogu da računaju na to da će EU ostati podeljena i da ne zatvori to poglavlje, sve sporne granice u Evropi će i dalje predstavljati rizik ne samo od provokacija, već i od akcije. 

"Naši građani su istinski Evropljani i iskreno verujemo da je EU istorijski odgovor za okončanje ratova na našem kontinentu, što je dokazano sa Nemačkom i Francuskom i mnogim drugim istorijskim primerima", kaže Gervala.

Gervala je rekla da Kosovo vidi paralele sa istorijom i trenutnom situacijom Ukrajine. 

"Situacija u Ukrajini, koju je brutalno napao njen agresivni sused na severu, izuzetno je slična situaciji na Kosovu, koje je takođe napao njen sused sa severa", rekla je Gervala govoreći o ratu na Kosovu 1998-1999.

"Dok smo 1990-ih branili svoju zemlju i svoj narod svim raspoloživim sredstvima, danas se veoma divimo hrabrosti i civilizaciji ukrajinskog naroda i ukrajinskog rukovodstva. Dakle, nema razočaranja, već samo poštovanja i divljenja. Nadamo se da Evropa razume šta sada treba da se uradi, kako za Ukrajinu, tako i za jugoistočnu Evropu", kaže Gervala.
 
Ona je rekla da Priština "svim srcem" podržava zahtev Kijeva da se ubrza članstvo u EU, uključujući Kosovo i druge balkanske zemlje koje su, kako je navela, zaista privržene principima EU.