Gervala: Mere EU protiv Kosova nepotrebne

Donika Gervala
Izvor: Kosovo Online

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala ocenila je da su nepotrebne mere koje je Evropska unija najavila protiv Prištine zbog nepreduzimanja koraka za deeskalaciju na severu, ističući da EU nije donela odluku o blokadi fondova za Kosovo, već da se govori o privremenoj obustavi, piše Koha.

"Mere u okviru napora Evropske unije da deeskalira situaciju na severu Kosova, mere su koje EU vidi kao razumne. Smatramo da su takve mere nepotrebne jer je važno da se u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazimo jasno i bez mogućnosti nesporazuma pošalje poruka onima koji su pravili nemire na severu Kosova. Lično smatram da su takve poruke opasne jer mogu da stvore utisak kod predsednika Srbije Vučića da može da nastavi na isti način da destabilizuje ne samo Kosovo, već i sve susede oko sebe", rekla je Gervala.

Gervala ističe i da je EU stavila do znanja da su mere o kojima se govori trenutne i reverzibilne. 

Upitana da li je bilo koordinacije sa SAD oko proglašavanja "Civilne zaštite" i "Severne brigade" za terorističke organizacije, ona nije želela da govori o tom aspektu, ali je rekla da postoji pravni osnov.

"Pravni osnov postoji i smatramo da nijednoj terorističkoj organizaciji bilo kog etničkog porekla ili bilo kog kriminalnog sastava ne bi trebalo dozvoliti da deluje na Kosovu. Posvećeni smo vladavini zakona u svakom delu zemlje, a organizacijama koje terorišu građane i institucije ovde nije mesto", kazala je Gervala.

Vlada Kosova proglasila je juče "Civilnu zaštitu" i "Brigadu Sever" za terorističke organizacije, a američki Stejt department i ambasade Nemačke i Velike Britanije u Prištini saopštile su danas da ta odluka nije doneta u koordinaciji sa njima.