Gervala na Prespanskom forumu sa kolegama razgovarala o produbljivanju međusobne saradnje

Bilateralni sastanci Gervale na Prespanskom forumu za dijalog
Izvor: Ekonomia Online

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala održala je sa svojim kolegama i visokim predstavnicima međunarodnih institucija niz bilateralnih sastanaka na marginama Prespanskog foruma za dijalog, prenosi Ekonomija onlajn.

Gervala je razgovarala sa austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom, a tema sastanka je bilo produbljivanje međusobne saradnje. Takođe, razgovarali su i o  intergaciji Kosova u EU, političkim događajima u regionu, regionalna saradnja, kao i normalizacija susedskih odnosa.

Šefica kosovske diplomatije sastala se i sa ministrom spoljnih poslova Poljske Zbigniev Rau, sa kojim je razgovarala o trenutnom razvoju i evropskim pitanjima.

Strane su izrazile spremnost da sagledaju mogućnosti produbljivanja bilateralne saradnje u oblastima od zajedničkog interesa kao što su ekonomija, kultura, obrazovanje.

Ispunjavanje evropske agende i izazovi koji prate zemlje u procesu integracije bili su tema razgovora kosovske ministarke spoljnih poslova sa zamenikom premijera za evropska pitanja Severne Makedonije, g. Nikolom Dimitrovim,a poseban fokus stavljen je na procese regionalne saradnje, kao i na pronalaženje efikasnih načina za omogućavanje i jačanje ove saradnje.

Konstatujući odlične bilateralne odnose, razgovarano je o intenziviranju saradnje i razmeni iskustava.