Gervala: Ne verujem u dijalog koji vodi Lajčak

Donika Gervala
Izvor: Kallxo

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala izjavila je u intervjuu za KTV da ne veruje u dijalog kojim posreduje Miroslav Lajčak, piše Koha. Ona je rekla i da je odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani pogrešna, kao i da se u Briselu nije raspravljalo o dinaru.

“Ne, ne verujem u dijalog u kojem je posredovao Lajčak. Imam razloga da ne verujem ovom dijalogu, jer je Lajčak dao dovoljno argumenata da pokaže da je veoma jednostran u ovom procesu“, rekla je Gervala.

Međutim, prema njenim rečima, Lajčak je samo funkcioner EU, koji, kako naglašava, "dobija platu na određeno vreme da bi se uključio u ovaj proces".

"Lajčak će otići i doći će drugi, tako da moramo da biramo kome ćemo verovati u takvim procesima. Verujemo Sedinjenim Američkim Državama, verujemo Nemačkoj, verujemo Ujedinjenom Kraljevstvu", kazala je ona i dodala: 

„Kurs kojim je išao dijalog koji vodi Lajčak, a mi to ističemo od 2021. godine. Iskoristila sam svaku priliku koju sam imala sa svojim kolegama i drugim predstavnicima međunarodne spoljne politike da pokažem da imamo mnogo zabrinutosti u vezi s tim procesom".

Stoga, naglasila je, "zvaničnici dolaze i odlaze, glavno partnerstvo Kosova je sa SAD, sa EU - državama članicama - i sa Ujedinjenim Kraljevstvom".

ZSO iz 2013. je "mrtav"

Ona je u kontekstu dijaloga rekla da je Zajednica opština sa srpskom većinom 2013. i 2015. "mrtva".

"Ja sam vrlo jasno u određenom kontekstu rekla da je Udruženje 2013. i 2015. mrtvo. To više niko ne oživljava jer je Udruženje 2013. i 2015. godine, kako je utvrdio Ustavni sud, kršilo Ustav u našoj zemlji i imalo mnogo elemenata koji bi postavili drugu Srpsku Republiku. Više niko ne raspravlja o Udruženju 2013. i 2015. Novi nacrt koji smo dobili u oktobru prošle godine uzeo je u obzir mnoge naše brige. Podneli smo naše rezervacije u pisanoj formi kao deo procesa u dobroj nameri sa našim partnerima i očekujemo da će naši komentari biti shvaćeni ozbiljno. Uvek ostaje naša odgovornost kome smo verovali u ovom procesu”, rekla je ona.

U Briselu "nije bilo rasprave o dinaru"

Komentarišući sastanak glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija sa glavnim pregovaračem Beograda Petrom Petkovićem i specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslavom Lajčakom ministarka inostranih poslova i dijaspore tvrdi da se o pitanju dinara nije razgovaralo u Briselu.

"Ni u jednom trenutku nijedan predstavnik institucija ne raspravlja o pitanju dinara, pitanju evra, ni u Briselu, ni bilo gde drugde", izjavio je Gervala.

„O čemu se razgovaralo, između ostalog, i u Briselu, ali mnogo manje u Briselu nego u drugim zemljama, jeste tema da li postoje mere prelazne faze koje mogu da utiču na građane Kosova, koji zbog prelazne faze veoma kratkoročno može imati određene posledice zbog prihoda koje više ne mogu imati”, kazala je ona i dodala: 

“Ne, nema pregovora, razgovara se i sa Srbijom o tome kakva bi mogla biti faza tranzicije, kako su finansijska sredstva koja su u vidu finansijske pomoći dolazila iz Srbije u vrećama, u automobilima bez ikakve kontrole, šta bi moglo biti na koji način ta sredstva mogu stići do istog odredišta, ali ne kršeći pravila i zakone i ustav naše zemlje”.

Reč je o razgovoru, po oceni ministarke, "koji bi trebalo da se obavi i sa Srbijom, ali bez pregovaranja ni jedne sekunde i nijednog trenutka ni o legitimitetu, ni o validnosti onoga što je CBK odlučila".

Podrška članstvu Kosova u SE velika

Gervala je izrazila optimizam da će Kosovo uspeti da dobije dve trećine glasova na sednici Parlamentarne skupštine sredinom aprila uprkos pet članica koje ne priznaju Kosovo.

„Mislim da neće dati glas za Kosovo, ali mislim da ne moraju da sprečavaju Kosovo da uđe u Savet Evrope, jer nam ne treba jedinstven glas, već dve trećine. Podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope zaista je izuzetno velika. Veliki sam optimista. Ne mogu predvideti šta će se desiti od aprila do maja. Potreban nam je kolosalan posao da ubedimo prestonice da je Kosovu mesto u Savetu Evrope”, rekla je ona.

Odluka Ustavnog suda o manastiru Dečani pogrešna

Govoreći o odluci o imovini manastira Visoki Dečani, Gervala je naglasila da nije na Vladi da odbije sprovođenje odluka Ustava.

“Pitanje manastira je veoma principijelno. Ako imate Vladu koja tvrdi da je vlada koja želi da uspostavi vladavinu prava u celoj zemlji, nije na Vladi da sudi ili odbija da provede odluke Ustavnog suda. Odluka za manastir Dečani je odluka Ustava koja je, po mom mišljenju, pogrešna odluka. Kao ministar, potpredsednik Vlade, mogu im dati dugu listu odluka Ustavnog suda koje su, po mom mišljenju nepravedne, kao što je Zakon o platama, ali nemam vlast da odbijem provođenje zakona iodluke Ustavnog suda. To je pogrešan način", rekla je ona.

Dodaje da su i za manastir Dečani i za druga pitanja, institucije morale da izraze zabrinutost pre nego što je Ustavni sud doneo odluku.

“Ova odluka proizilazi iz nebrige lokalnih i drugih institucija da pažljivo prate radnje koje je trebalo preduzeti da ustavotvorac nije došao do takve odluke. Kao aktivistkinja imam pravo da svaki dan dižem glas protiv ove odluke, kao Vlada nemam pravo da je ne provedem”, naglasila je ona.

Politika zemalja EU se ne gradi u Briselu

Govoreći o tome zašto još nisu uklonjene kaznene mere protiv Kosova, Gervala je kazala da se spoljna politika zemalja članica Evropske unije ne odvija u Briselu, odnosno evropskoj prestonici, već, prema njenim rečima, u glavnim gradovima Unije.

"Svako ko ode na sever vidi da situacija više nije eskalirana. Imali smo dogovor sa Lajčakom da će 25 posto policijskih snaga otići, a 75 posto ostati. Otišlo je više od 50 posto, još nema pomaka. U očajničkom pokušaju da kontroliše situaciju na severu, EU je preduzela mere za koje ne zna zašto se odlučila ili zašto će ih ukloniti. Činjenica da su te mere brzo preduzete putem mejla pokazuje da nije bilo jedinstva među državama članicama EU za preduzimanje tih mera“, rekla je Gervala i dodala da nema informaciju kada će mere biti ukinute.

„Nemamo nikakvu analizu iz Brisela, zato želim da napravim veoma jasnu razliku između Brisela i zemalja članica EU, nemamo analizu i precizan zahtev EU šta Kosovo treba da uradi da bi oni mere treba uklonili”, kazala je ministarka.

Komentar novinara da Brisel ima spoljnu politiku koju vodi Đuzep Borelj i da dijalog Kosova i Srbije vodi Miroslav Lajčak, i da obojica imaju podršku zemalja EU, ali i SAD, Gervala je ocenila kao "potpuno pogrešan".

„Tačno je da u Briselu imamo predstavnika za spoljnu politiku Borelja, imamo osobu koja se bavi pregovorima o dijalogu Kosova i Srbije, ali spoljna politika zemalja članica EU se radi u glavnim gradovima EU, a to se ne radi u Briselu, a to pokazuje i činjenica da države članice EU stalno reaguju u odnosu na Ukrajinu, stalno glavni gradovi govore odlučujuću reč, a ne Borelj”, smatra ona.