Gervala: Nećemo dozvoliti da Kosovo bude blokirano kroz inicijative poput "mini Šengena"

Donika Gervala
Izvor: Economia online

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je da Kosovo ne bi trebalo da krivi Evropsku uniju za svoje greške, i istakla da bez sprovođenja reformi ne može doći do pristupanja Uniji, prenosi Ekonomija onlajn.

U raspravi na Dubrovnik forumu Gervala je navela da Kosovo još nije dobilo liberalizaciju viza i nije uspelo da sprovede neohodne reforme.

"Moramo da cenimo, uprkos svim poteškoćama, da nam je Evropska unija ponudila najbolje što može, mogućnost članstva u najuspešnijem projektu u istoriji Evrope. Iz tog razloga, a više zbog sebe, moramo da uradimo domaći zadatak, moramo da primenimo istinsku vladavinu prava, uključujući borbu protiv korupcije, moramo da garantujemo slobodu medija i da zaista sprovedemo reforme. Još uvek nismo uspeli da sprovedemo vladavinu prava i nemamo razloga da krivimo Evropu za naše greške", rekla je Gervala.

Po njenim rečima, Kosovo ne sme da se zavarava da će dobiti pristup EU bez sprovedenih reformi.

„Niko ne bi smeo da se zavarava misleći da bismo mogli da dobijemo pristup bez urađenih domaćih zadataka. Kosovo, naša vlada i građani neće biti blokirani kroz druga alternative poput takozvanog mini-Šengena" rekla je Gervala, navevši da je to zamka.

Miodrag iz Peći
10. Jul 2021.
A kako "Mini Šengen" nije zamks za vašu braću Albance u Albaniji i Severnoj Makedoniji?