Gervala: Posle događaja u Banjskoj suvišan je svaki razgovor o ZSO

Donika Gervala
Izvor: Kosovo Online

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala izjavila je da je nakon događaja u Banjskoj svaki razgovor o Zajednici srpskih opština suvišan, piše Top čenl.

"Posle događaja u Banjskoj svaki razgovor o Zajednici mi se čini suvišnim, jer nema nikakvog smisla. Zajednica je mrtva za nas, ali i za međunarodnu zajednicu", kazala je Gervala.

Navela je da je ZSO predviđena sporazumom iz 2013. godine protiv Ustava Kosova i da zato i ne može da bude  formirana.

"Eskobar je jasno rekao da ne može biti Zajednice koja bi mogla biti druga Republika Srpska. Za nas je bilo veoma važno da kršenje Ustava nije deo dogovora koji smo prihvatili u Briselu. Pravimo razliku između EU i SAD, jer su SAD bile pragmatičnije u razumevanju realnosti naše zemlje i Balkana. Svaki naš napor da unesemo energiju i rezultate u proces, na kraju vidimo da smo jedina strana koja zahteva sprovođenje sporazuma u ​​Briselu. Dijalog nikuda ne vodi. To je ćorsokak", istakla je Gervala.

Prema njenim rečima, važno je da posle incidenta u Banjskoj postoje potpuno drugačiji prioriteti u odnosu Kosova sa međunarodnom zajednicom, a to je bezbednost.

"Nema ozbiljnijeg prekršaja od otvorene agresije onoga ko tvrdi da je za pregovaračkim stolom. Srbija stoji iza napada", zaključila je Gervala.