Gervala odgovorila Osmani: Pismo Savetu Evrope deo mojih ovlašćenja

Donika Gervala na Bledskom forumu
Izvor: Kosovo Online

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala poručila je da privatna pisma šalje samo prijateljima, a da je ono koje je adresirala na Savet Evrope bilo u skladu sa njenim zakonskim ovlašćenjima.

„Nikada ne šaljem privatna pisma, jer njih šaljem prijateljima. Šaljem ih u okviru svojih ovlašćenja predviđenih zakonom. I u okviru njih sam poslala ponudu da olakšam nekim našim partnerima koji su saosećali sa takvom idejom“, rekla je Gervala u intervjuu za Telegrafi.

Komentarišući tvrdnje predsednice Vjose Osmani da nije bila obaveštena o pismu Gervale SE, ona je rekla da su okolnosti zahteveli brzinu i spontanost.

„Izgleda da smo je iznenadili, a ona nije obaveštena. Izgleda da nije bio obavešten, a da li je trebalo da bude obaveštena? Da, da su okolnosti bile normalne i da nije bilo izuzetne brzine i spontanosti takve akcije, onda bi sigurno bila obaveštena, jer nema razloga da ne bude neobaveštena”, rekla je Gervala.

Gervala je objasnila da je moguće da se održi vanredne sednice Komiteta ministara SE.

„Pitanje sazivanja vanredne sednice Komiteta ministara je uvek prisutno kao mogućnost. Prvobitno, kada smo aplicirali, smatrali smo da je plan sproveden ako u prvoj godini uspemo da podnesemo zahtev Komiteta ministara SE maja 2023. Zahtev je prošao maja 2023. godine, odnosno u skladu sa ciljevima koje smo postavili”, objasnila je Gervala.

Ona je dodala da je druge godine rada vlade cilj bio da se napravi veća podrška u Parlamentarnoj skupštini SE.

“Što je ove godine završeno sa izuzetnim uspehom, sa 82 odsto. Bilo bi idealno da se pridružimo Savetu Evrope na 25-tu godišnjicu oslobođenja. Neću poreći da bi to bilo apsolutno fantastično. Ali u našem planu, sve što se dešava pre maja sledeće godine je u vremenskim okvirima koje vidimo kao cilj našeg članstva“, rekla je Gervala.

Portal Nacional navodi da je odgovor Gervale koja je članica Osmanijeve partije Gudžo dokaz da je ministarka spoljnih poslova “potpuno u orbiti” Samoopredeljenja.

Gervala je pre zasedanja Komiteta ministara SE 16. maja pisala predsedniku PSSE u kome ga je obavestila da Vlada Kosova radi na nacrtu Statuta ZSO i da će da proslediti Ustavnom sudu do kraja maja.

Predsednica Osmani je izjavila da nije bila obaveštena o ovom pismu i upozorila da je to u njenoj nadležnosti.

„Ustavna je neophodnost u skladu sa članom 84 da vlada koordinira takvu akciju sa liderom spoljne politike, koji je po našem ustavu uvek bio i ostao institucija Predsedništva“, rekla je Vjosa Osmani nakon što je Vlada Kosova bez njenog znanja poslala pismo Savetu Evrope.