Gervala sa Rotom: Kosovo može da se osloni na podršku Nemačke na putu ka EU

Donika Gervala i Mihael Rot
Izvor: Facebook

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala sastala se danas u Berlinu sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaelom Rotom, koji je poručio da Kosovo može da računa na podršku Nemačke na putu ka EU.

"Kosovo može da se osloni na našu podršku na putu ka EU. Hvala na razmeni mišljenja. Konačno nam je potreban iskorak u dijalogu o normalizaciji. Srbija mora da prestane sa provokacijama", napisao je Rot na društvenoj mreži "X" nakon sastanka.

U saopštenju kosovskog Ministarstva navodi se da su Gervala i Rot razgovarali o bilateralnim odnosima Kosova i Nemačke, kao i o koordinaciji u procesima kroz koje Kosovo prolazi.

Gervala je obavestila Rota o političkim dešavanjima na Kosovu, napretku postignutom u vladavini prava, razvoju demokratije i bezbednosti na Kosovu i Balkanu sa, kako se navodi, posebnim naglaskom na "destabilizujuće delovanje Srbije i potrebu za pokretanjem sankcija protiv Beograda".

Tema sastanka bila je i saradnja u procesu članstva Kosova u Savetu Evrope i drugim međunarodnim organizacijama.

Gervala je zahvalila Rotu i Odboru za spoljne poslove na kontinuiranoj saradnji i podršci Kosovu i naporima da se pronađe pravi put za rešavanje bezbednosnih izazova na Zapadnom Balkanu.